[Ur nummer: 02/2011] Boktitel: Mordet i Eiffel-
tornet * Författare: Claude Izner * Kabusa 2010/Månpocket 2011

Bakom signaturen Claude Izner döljer sig de äldre systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre, verksamma som bokhandlare vid Seines strand. De har skrivit en historisk deckarroman som utspelar sig i den franska huvudstaden vid tiden för den stora världsutställningen 1889.
Mitt i folkvimlet uppe i det nyöppnade Eiffeltornet faller en kvinna plötsligt ihop. Hon dör nästan ögonblickligen av vad som påstås vara ett bistick.
Snart inträffar fler mystiska dödsfall på grund av påstådda bistick och den både klipske och förvirrade bokhandlaren Victor Legris anar oråd.
Han påbörjar sin egen utredning och misstankarna faller mot såväl hans bäste vän, kollega och fadersfigur, Kenji Mori, som hans nya förälskelse, den ryska konstnärinnan Tasja.
Det verkar som om båda två har befunnit sig på platsen vid samtliga dödsfall.
Författarna kan sitt Paris och miljöbeskrivningarna är många och faktafyllda. På gränsen till pratiga och det är intrigen som blir lidande.
För den som gillar både pusseldeckare och historiska deckare börjar det ju mycket lovande men tyvärr bär det aldrig riktigt av. Det blir inte riktigt spännande.
Inte heller bokhandlarens kärleks?historier förmår att engagera, främst för att personteckningen är svag.
Det här är första boken i en planerad serie om bokhandlaren Victor Legris. Jag kommer förmodligen att ge även den andra boken en chans och hoppas att systrarna då har vässat sina pennor.