Lyckligt slut efter år av fruktlösa förhandlingar och protester

Schematvisten på Stadex fick ett lyckligt slut. Klubben har gjort upp med arbetsgivaren om ett nytt arbetsschema med möjlighet till återhämtning mellan arbetspassen och med en bibehållen arbetstid på 33,6 timmar.

[Ur nummer: 02/2011] – Reaktionerna har varit mycket positiva. Nu är det slut på tortyren som någon uttryckte det. Vi kommer också att gå över till det nya schemat så fort som möjligt, redan nu på tisdag den 1 februari börjar vi jobba efter det, berättar Björn Forsberg, Livs klubbordförande på Stadex.
De senaste tre åren har varit mycket tuffa för arbetarna på Stadex. I slutet av november 2010 demonstrerade de utanför sin arbetsplats i Malmö för att visa sitt missnöje. De krävde både bättre förhandlingsklimat och ny företagsledning, se förra numret av Mål & Medel.
– Arbetsschemat som tvingats på oss var ohållbart. Produktionen gick ner, sjukskrivningarna ökade dramatiskt för folk orkade inte jobba när de inte fick chans att vila mellan passen, berättar Björn Forsberg.

Såg allvaret
Deras holländske ägare tog problemen på allvar och skickade representanter till Sverige för att delta i lokala förhandlingar för att försöka nå en lösning. Förhandlingar hölls den 11, 17 och 27 januari.
– Till en början gick det lite trögt och jag tvivlade ett tag på att vi skulle lyckas nå en uppgörelse. Men den 27:e strax före elva på kvällen lyckades vi komma överens och det kändes helt fantastiskt, säger Björn Forsberg.
Det som klubben lyckades förhandla fram var möjlighet till återhämtning mellan arbetspassen, något som funnits tidigare men som tagits bort. Nu kommer de jobba fem dagar och vara lediga fem dagar. De får också betald överlappning med komptid som de tidigare förnekats. En stor seger var också att det är 33,6 timmars arbetsvecka som gäller, inte 36 timmar som den lokala ledningen velat genomdriva.

Drar ett streck
Igengäld drar nu Livs tillbaka den stämning av Stadex som lämnats in till Arbetsdomstolen den 21 januari för kollektivavtalsbrott. Parterna är också överens om att dra ett streck över det som varit för att kunna göra en nystart.
– I uppgörelsen finns en överenskommelse att ett visst skadestånd ska utgå till drabbade medlemmar. Stort är också att vi fått inskrivet att samtliga anställda ska få göra en studieresa till anläggningen i Holland, berättar Björn Forsberg.