Boktitel: Kris. Texter om den europeiska krisen • Författare: Afrodite Maria Tziantzi, Alberto Olmos, Patrícia Portela, Giorgio Vasta • Översättare: Stefan Lindgren, Annakarin Thorburn, Ulla Gabrielsson, Sanna Dager • Astor förlag 2013

Över en halv miljon läsare tog nyligen del av författaren Jonas Hassen Khemiris text Bästa Beatrice, som först publicerades i DN. Den enorma spridningen av kulturtexten har naturligtvis flera förklaringar, varav två torde vara människors avsky mot Reva och rasismen samt Khemiris skicklighet.
Men den säger också något om kulturens möjlighet att kunna fördjupa debatter.
Samma känsla av att skribenter och intellektuella bidrar med en livsviktig dimension ger antologin Kris, där fyra författare skildrar hur krisen i Europa påverkar dem.
Här synliggörs politiken. Här förklaras den på ett annat plan, på det mänskliga.
Särskilt tydligt blir det i italienaren Giorgio Vastas beskrivning av hur krisen tvingar in landets unga i en svårgripbar känsla av förnedring. De kan inte längre skaffa vare sig bostad eller arbete, och växer upp i ett förlamande vakuum.
Afrodite Maria Tziantzi slår hål på myten att den grekiska krisen skulle ha att göra med folkets lathet, och beskriver vad de hårda åtstramningarna egentligen innebär.
Alberto Olmos försöker skriva på tvärs mot ett strikt materiellt språk.
Dessa röster från Europa hjälper oss att se människorna. De hjälper oss också att inse att detta angår oss alla. Precis som Khemiris artikel.