MUSIK. Maja Heurling, Mats Källblad, Åsa Bällsten och Isabell Dahlberg: Påtår hos Moa Martinson, Maräng Records 2014.

”Sally ligger här nu på ett golv och föder.”
Så inleds Med ansiktet mot jorden av Maja Heurling. Orden i låttexten är till stor del hämtade ur Moas Kvinnor och Äppelträd och handlar om när Sally föder helt ensam på ett jordgolv. Scenen är som klippt ur Moas liv. Jag blir berörd. Av hur musiken och texten förmedlar utsattheten men också Sallys livskraft. Hur påverkas mitt lyssnande av att jag minns scenen från boken? Påverkad blir jag i alla fall.
De fyra vissångarna har baserat låtarna på Moas texter på ett fritt sätt, vilket är bra. Moa är ingen helig ko och musiken är inget historiskt dokument. En del av låtarna utspelar sig i nutid. I Bällstens Lura räv lyser humorn fram, den är baserad på ett kåseri, ur ett i övrigt ganska mörkt material. Skivan är inspelad, föddes, i Moas torp Johannesdal. Vid en spelning berättade musikerna att de plötsligt insåg att de stod på köksgolvet där Moa födde sin son Knut. Det är en jordnära rundgång.

Henrik Johansson