En del tappar hakan över okunskapen. Andra blir irriterade. Vissa förstår verkligen inte om det är en seriös fråga, eller om det bara är ironi som ligger bakom den. Jag tar den alltid på största allvar. För det kaxiga yttre betyder allt som oftast att man inte vill verka dum. Då är det lättare att verka obrydd. Även om man egentligen hoppas på att få det svar man inte vågar fråga om.

– Enkelt förklarat kan man säga att facket ligger bakom allt som gör att du kan ha det tryggt på jobbet.

– Jaha. Som vaddå?

Och vipps, så har vi väckt ett intresse. I de flesta fall är den lilla konversationen allt som krävs för att kollegor ska vilja veta mer. Resultatet blir att fler förstår tyngden av ett fackligt medlemskap.

Alltid samma fråga

Vi står och går i samma skor med stålhätta hela dagarna. Jobbar med teckenspråk på linjen i produktionen för att kunna förstå varandra. För maskinljud, hörselkåpor och munskydd gör att rösterna drunknar när vi är på avstånd. Då passar jag alltid på när vi väl står runt en balja med märgben, korv eller kamben och trågar.

– Visst är du med i facket?

Jag säger det alltid när jag vet att en eller flera kommer att svara nej. För där börjar frågorna komma. Och jag förklarar alltid av bästa förmåga. Det blir avslappnat. För jag är som du. Du ser det. För vi är i samma produktionslokaler måndag till fredag, ibland på söndagar också. Det finns en tyngd i att jag då kan säga att jag är vald av våra medlemmar för att föra deras talan. Eftersom jag gått med samma skavsår som du har, vet du också att jag ser verkligheten på jobbet som den är. Inte som den blir berättad för mig.

Facket en kamporganisation

Det är inte många som vet vad facket kommer ifrån. Att vi är en kamporganisation ända in i benmärgen. Vi var tvungna att kräva våra rättigheter och så ser det fortfarande ut. Dock oftare med förhandlingar än strejker idag tack vare att vi byggt upp en så stadig grund. Det är viktigt att få våra kollegor att förstå att det är vi i facket som tillsammans bestämmer vilka spelregler vi ska kräva på arbetsmarknaden. LIVS-viktigt, egentligen. För utan våra jobb har vi inte möjlighet att leva våra liv på de sätt vi är vana vid. Att kunna lyxa till det med en middag ute på restaurang, åka på resor, eller som i mitt fall, att köpa varenda konsertbiljett jag kan få tag i. 

Har jag ingen som kämpar för mina rättigheter på jobbet vet jag inte hur länge jag kommer kunna njuta av ett kravallstaket mot bröstet och bas som vibrerar i takt med mina hjärtslag. 

Så vad fan är facket egentligen?

Ingenting utan dig.