Sorunda Korvfabrik AB dömdes i december 2020 att betala företagsbot på 225 000 kronor för arbetsmiljöbrott och brott mot arbetsmiljölagen efter en olycka 2016. Bolaget överklagade, men utan framgång. Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom utan ändringar.

Olyckan skedde när en anställd skulle ta bort etiketter som fastnat i plastfolien i en förpackningsmaskin. Hen skadades då av en av knivarna i maskinen och ådrog sig en senskada i pekfingret. 

Skyddet på förpackningsmaskinen var borttaget och givarna/sensorerna, som skulle ha reagerat var tejpade. Dessutom anmäldes olyckan till Arbetsmiljöverket först efter drygt ett år. 

Södertörns tingsrätt dömde Sorunda Korvfabrik AB att betala en företagsbot för arbetsmiljöbrott (200 000 kronor) och brott mot arbetsmiljölagen (25 000 kronor). Tingsrätten framhöll att företagets vd uppsåtligen åsidosatt arbetsmiljölagen. 

Hovrätten anser dock inte att det är bevisat att vd själv tagit bort skyddet och manipulerat maskinen så att den ändå gick att köra. Dock menar rätten att vd har känt till detta och därför varit grovt oaktsam och åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen.

I övrigt gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten.