Det här med att rösta. Hur skulle man tänka? 

Lusen, hade precis som alla andra löss, gått igenom olika partiers valprogram. Den ena tyckte si, den andra tyckte så. Det var alldeles uppenbart att det fanns väldigt många åsikter, om precis allting. Men vad tyckte hon själv? Det visste hon inte. Ju mer hon lyssnade på partiledarnas prat, desto mindre förstod hon. Mycket som sas, lät ju ganska bra. Alla partiledare verkade vilja gör allt för att förbättra samhället. Men samtidigt bråkade de med varandra. Och det var just det där bråkandet som ställde till det för Lusen. 

I vanliga fall bråkade man ju om man var osams. Och tyckte olika. Det var bara att titta på smålössen. De rök ihop så känselspröna flög. Samma var det med Lusens ex-man. Han bråkade också, om rätt och fel. Men nu sa ju varenda partiledare att de ville förbättra samhället, så vad fanns det egentligen att bråka om?

Lusen satt i soffan och glodde på en partiledardebatt. Hon hade enklare kunnat förstå tjafset som utspelade sig framför henne, om en partiledare ville göra samhället bättre och en annan ville göra det sämre. Då hade det funnits något att tjäbbla om. Men nu sa ju alla samma sak. Alla sa: Rösta på vårt parti, vi vill göra allting mycket bättre!

Hon mindes det hennes mamma en gång sagt: Att rösta är en demokratisk rättighet. Om man inte röstar kan man inte komma i efterhand och gnälla på att det blev fel. Lusen funderade på vad som blivit fel, i hennes liv. Jo, lusmannen hade dragit med unga Lusanna och hennes chef var knäpp. Men inget av det där verkade intressera politikerna. Ingen sa något som talade till henne. 

Hon stängde av tv:n, och konstaterade att hon fortsatt skulle ha svårt att välja. Men först skulle hon njuta av helgen. Hon var sjukskriven för värken i axlarna och hade precis fått sin sjukpenning på kontot, smålössen skulle vara hos sin pappa i helgen, han skulle hämta på förskola och fritids. 

Det var tur tänkte hon, att det åtminstone fanns något som fungerade. 

När hon senare på kvällen pratade med sin mamma sa mamman att ”det är tur att det finns allmän förskola och sjukpenning. Förr fanns inget av det. Sjukpenning och förskola hängde ihop med politiska beslut”. Lusen fnös och tänkte att hennes mor blivit gaggig. Det var väl en självklarhet att både sjukpenning och förskola skulle finnas.