Nu när mörker och kalla vindar sköljer över oss under årets sista månad har det blivit dags att summera 2022. Det som slår mig mest – förutom hur lågkonjunktur, elpriser, inflation och politiskt maktskifte ritat om kartan under året – är Mål & Medels stolta tradition av att ha bevakat livsmedelsarbetares rättigheter under 100 år. Ja, i år har tidningen faktiskt funnits så länge. Det är en mäktig och svindlande tanke. Framför allt sett ur perspektivet: Hur mycket Sverige förändrats sedan Mål & Medel började sin rapportering.

Lite kuriosa: 1922 tog fem kvinnor för första gången plats i riksdagen efter att Sverige året dessförinnan utlyst ett demokratiskt riksdagsval med allmän och lika rösträtt – för första gången någonsin. 1922 är för övrigt ett rörigt år för svenska livsmedelsarbetare. Under Mål & Medels första år rapporterar tidningen om strejk, lockout, löneuppror samt bröstförkylning, som ofta fick svåra ekonomiska konsekvenser för arbetarna. (Ett läkarbesök kostade en halv månadslön). Samma år bildas även Sovjetuni-onen, en liten parvel som döps till Povel Ramel föds och Greta Garbo slutar sitt arbete på varuhuset PUB för att satsa på en karriär som skådespelare. 

Men tänk också, att när vi började industriell konservering av  frukt och grönsaker i Sverige hade Mål & Medel redan funnits i flera år. När vi började producera torrvaror som soppor och potatismos, var Mål & Medel sedan länge rejält varm i kläderna. 

Men det var då. 

Nu står ett nytt, spännande år inför dörren, Mål & Medels 101:a!

Det tycker vi är värt att uppmärksamma. 

Från och med nummer 1, 2023 får tidningen därför ett nytt utseende och delvis nya avdelningar. Mål & Medel får dessutom en helt ny webb, som vi kommer att uppdatera regelbundet. Genom att tydligare finnas på nätet når vi fler och har större möjligheter att påverka samhällsdebatten och göra era berättelser hörda. För att tidningen ska kännas relevant har vi inför omgörningen också varit noga med att ta till oss av era tankar och idéer. Vi har lyssnat på vad ni vill läsa om, bland annat genom en läsvärdesundersökning, som gjordes tidigare i år. 

Vi hoppas ju därför att ni verkligen kommer att gilla nya Mål & Medel som dimper ner i brevlådan i mitten av feb-ruari nästa år. 

Men nu till det här numret. Innan snön började falla hann vi med ett besök hos Dafgårds som växlat upp med en alldeles egen räddningsstyrka – en styrka som även hjälper till vid bränder och trafikolyckor i närområdet. Läs om det på sidan 4. Undrar du vad som hände efter branden i pannkaksfabriken i Laholm? Mer om det hittar du på sidan 8. 

Förstås har vi även fortsatt att bevaka avtalsrörelsen, på sidan 7.

Dessutom har vi pratat med Peter Janson, skyddsombud på Carlsbergs bryggeri i Falkenberg, som blivit utsedd till Årets skyddsombud i Västsverige, sidan 10.

Sist men inte minst, hoppas vi att alla ni som läser får en lugn och skön jul, och ett riktigt gott nytt år. 

Vi ses i nya Mål & Medel 2023!