Efter ett par års pandemiuppehåll och osäkerhet kring ekonomin är Åmåls Fotofest tillbaka. Det är en imponerande bredd och kvalitet amatörer och proffs med fenomenet Lennart Nilsson som spets och medlemmar i Åmåls Fotoklubb som bredd bjuder på under en vecka i början av november. 

En vecka där bilder med såväl djur- och naturmotiv, Åmålsperspektiv som fokus på himmelsföreteelser och närbilder på det landskap insidan av en manshand kan utgöra. 

Konsthallens utrymme delar Nilsson med Dalslandsbördiga tv-fotografen Dan Nordgren, vars senaste porträttbild är David Batras frostbitna ansikte – den spridda PR-bilden för komikerns nya tv-serie Hårt väder. 

Majoriteten av fotograferna samsas om utrymmet i Åmåls avkristnade gamla kyrka, som gjorts om till kulturpalats. En rik, mångfacetterad visuell manifestation av en i mångt och mycket Åmålsdominerad utställning. En kommun med drygt 12 000 invånare. Som inte det vore nog finns här också en fotograf som excellerar i något av det svåraste man kan ge sig på i bildkonstväg: matbilder. 

Anneli Svensson mottog för fem år sedan Åmåls kommuns kulturstipendium, samma år medverkade hon vid Åmåls fotofest och uppmärksammades för sin förmåga att presentera sin egen middag på ett ovanligt aptitligt vis. Idag är hon utbildad dietist, driver om somrarna tillsammans med sin sambo Tollebols kvarns café och har gjort sig vida känd för sina delikata matiga våfflor och vegetariska tacos. 

Med firman Matografiska har hon senaste åren förgyllt många lokala tillställningar med sin catering, där hon lägger lika stor vikt och kärlek vid innehållet i rätterna – ofta med så lokal prägel som möjligt – som estetiken. 

Hon är också flitigt anlitad av de förnämsta lokala dalsländska restaurangerna för att lyfta fram deras mat genom sitt tilltalande, svävande och lätt magiska bildspråk. 

Många är de i vår värld idag som vill visa sina middagar på sociala medier, men få lyckas få det att se annat än närmast osmakligt ut. Trots att det ofta ser så läckert ut i verkligheten. Jag bad Anneli att ge Mål & Medels läsare råd om hur man kan göra sina matbilder mer tilltalande. Här hennes tre bästa grundtips: 

1. Planera fotograferingen till ett annat tillfälle än då du ska äta. Då bevaras matfriden för alla middagsgäster och bilderna blir garanterat bättre om du inte behöver stressa fram fotograferingen. 

2. Fotografera i naturligt ljus. Utomhus eller vid ett fönster. 

3. Hitta vacker och unik rekvisita som fat, bestick och köksverktyg på loppis. 

Lycka till!