Den genomsnittliga månadsinkomsten för en vd på något av de största svenska företagen motsvarar nu 93 städares löner. Det går att jämföra med ett år tidigare, då skillnaden var 86 löner.

I den senaste rapporten finns slaktare och styckare med som jämförelseyrken. Och även här är löneskillnaderna tydliga: En topp-vd tjänar 76 gånger mer än slaktare och styckare. Varje månad.

Från 65 till 69 gånger mer

Enligt rapporten, som släpptes förra veckan, har gapet mellan vad en vd och en industriarbetare tjänar aldrig varit så stort som nu. På bara ett år har skillnaden ökat från 65 till 69 gånger mer. Det vill säga: med i genomsnitt fyra industriarbetarlöner.

I begreppet makteliten ingår omkring 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik och andra viktiga samhällsområden vars löner plus kapitalinkomst jämförs med lönen för industriarbetare. Näringslivstopparna är de som lönemässigt drar ifrån allra mest.

Johan Forssell, vd för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, tjänar exempelvis lika mycket som 193 industriarbetare – i månaden. Och Håkan Samuelsson, vd för Volvo cars har en månadslön som motsvarar 183 industriarbetarlöner.