Olyckan som inträffade i mars 2022 fick svåra konsekvenser för en operatör. Enligt huvudskyddsombudet Johan Jönsson skulle en ny agraffelmaskin trimmas in. När maskinisten kortvarigt lämnade platsen ska en operatör med hjälp av en skruvmejsel petat till agraffer som fastnat under inmatningen och kommit i kontakt med rörliga delar av maskinen. 

– Säkerhetsskyddet var borta eftersom maskinen höll på att trimmas in och justeras, självklart borde det ju ha borde funnits varningsskyltar på plats, säger Johan Jönsson. 

Anställda borde ha informerats

I strafföreläggandet framhåller åklagaren att arbetstagarna borde ha informerats om riskerna och att det borde ha funnits skyddsanordningar på plats. Den drabbade operatören har efter en längre tids sjukskrivning nu återgått i arbete.  

Fotnot: Bilden från Kiviks Musteri är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.