Forskning visar att skiftarbetare i högre grad än andra riskerar att få sömn- och hälsoproblem. Enligt forskaren Göran Kecklund är det inte särskilt förvånande eftersom vi människor är konstruerade för att sova på natten och vara vakna på dagen – att jobba på natten går helt enkelt emot vår biologi. 

– God sömn bygger på regelbundna vanor. Att ha skiftarbete med växlande arbetstider innebär en påfrestning för sömnen.

– Jobbar man dessutom natt blir det extra betungande, säger Göran Kecklund, som forskar kring sömn och stress med inriktning mot arbetstider. 

Skiftarbete påverkar sömnen

Skiftarbete kan påverka sömnen på olika sätt. Enligt Göran Kecklund är det vanligaste problemet att sömnen blir för kort. 

– Sover man på dagen är det vanligt att vakna i förtid och att ha svårt att somna om.

– Personer under 30 år har oftast lätt att somna om, men äldre, framför allt de över 50 år, kan ha väldigt svårt att sova bra på dagen. 

Vad ska man göra om man måste jobba natt och sover för lite? 

– Man får kanske försöka acceptera att det är svårt att sova sex till åtta timmar i ett svep på dagen. I stället kan man försöka kompensera med en eller flera tupplurar innan nästa nattpass. Även om man bara sover 20 till 30 minuter är den sömnen väldigt värdefull. 

Viktigt att varva ner

För att få så goda sömnförutsättningar som möjligt, menar Göran Kecklund, att det är viktigt att se till att varva ner ordentligt innan det är dags att sova. Det är också bra om sovrummet är mörkt, tyst och svalt. 

– Om nattarbetet ska fungera måste man avsätta tid för sömn och återhämtning och anpassa sitt liv efter det. Det är ingen bra idé att kombinera nattjobb med andra saker som att till exempel ta hand om barn på dagen. 

Om du ändå känner att sömnen blir lidande bör du fundera över hur livet i övrigt ser ut. Många gånger orsakas sömnbrist nämligen av stress. Enligt Göran är arbetsrelaterad stress inte sällan en stor orsak till att vi har svårt att varva ner och att vi sover för dåligt. Och här finns mycket arbetsgivaren kan göra. 

Inte mer än tre nattskift i följd

Arbetsgivarens ansvar är att skapa rimliga arbetstider och en rimlig arbetsbelastning. Man bör till exempel inte arbeta mer än tre nattskift i följd, då blir sömnbristen lätt för stor. Efter att ha jobbat natt måste man också få tillräckligt mycket ledig tid innan nästa pass, minst 48 timmar. 

Förutom att sömnproblem gör att vi blir trötta och fungerar sämre kan långvarig sömnbrist vara farligt för hälsan eftersom bristen på sömn gör att vi riskerar att bli sjuka. Vi kan till exempel få nedsatt immunförsvar, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes av att sova för lite. 

Risken för olyckor ökar

Dessutom ökar risken för arbetsrelaterade olyckor vid sömnbrist. 

Göran Kecklund menar därför att både arbetsgivare och arbetstagare mår bra av att arbetsgivaren skapar så bra arbetsvillkor för nattskiftarbetare som möjligt. 

– Anställda som är pigga, friska och mår bra presterar bättre på jobbet. Det är bra både för verksamheten, arbetsmiljön och för skiftarbetarnas livsvillkor. 

Sömnforskaren: Det här kan du som jobbar skift göra för att sova bättre

Mörkt sovrum

Se till att sovrummet är mörkt, tyst och svalt. Använd ögonmask om du har svårt att få sovrummet mörkt och öronproppar om du störs av buller utifrån. Sommartid kan du använda en fläkt eller en portabel luftkonditionering för att få sovrummet svalare.   

Varva ner innan du ska sova

Varva ner innan du ska sova. Har du svårt att komma ner i varv kan du yoga, meditera eller göra andra avslappningsövningar. Det finns många bra appar för den som vill ha hjälp att slappna av.

Snäll mat

Om du är hungrig och behöver äta något innan du går och lägger dig ska du äta sådant som är snällt för magen, gärna frukostliknande mat som gröt, smörgås eller omelett. Undvik stora portioner samt råkost, bönor, sötsaker och fet mat.

Minska stress

Försöka att minska på stressen så gott det går dagtid. Avsätt tid för sömn och återhämtning.

Ta kontakt med vården

Ta kontakt med företagshälsovården eller en vårdcentral om du har svårt att sova på grund av orostankar och/eller stress.

Det här kan arbetsgivaren göra

Arbetsgivaren har huvudansvaret för din arbetsmiljö. Det innebär att arbetsgivaren är skyldig att upprätta god arbetsmiljö och förebygga ohälsa, bland annat genom att följa de regler som finns i exempelvis arbetsmiljölagen och arbetstidslagen.

I arbetstidslagen finns till exempel bestämmelser om nattarbete och hur många timmar en arbetstagare får jobba per dygn. Alla har till exempel rätt till 11 timmars sammanhängande vila under ett dygn, men det går att göra tillfälliga avvikelser och andra överenskommelser när det gäller arbetstid genom kollektivavtal.

Om arbetsgivaren brister i sitt ansvar kan du vända dig till arbetsplatsens skyddsombud, även kallat arbetsmiljöombud.