– Vi har under en längre tid försökt att via förhandling teckna kollektivavtal med den här arbetsgivaren. Men vi konstaterar att arbetsgivaren helt enkelt har sagt tack men nej tack till kollektivavtal, säger Robert Gustafsson, ombudsman på Livs region öst.

Livs kräver att företaget tecknar kollektivavtal eftersom det garanterar rättvisa löner och villkor.

Blockadvakter informerar

I praktiken innebär konfliktåtgärderna att Livs från och med torsdagsmorgonen har blockadvakter utanför konditoriet för att dela ut information till kunder och förbipasserande om vad man gör där och att Livs kräver kollektivavtal.

Robert Gustafsson, som bekräftar att Livs har medlemmar på konditoriet, menar att det varit svårt att få till en diskussion med arbetsgivaren och att förstå skälet till att man inte vill teckna kollektivavtal.

Stefan Åberg, förtroendevald i Livs.
Stefan Åberg, förtroendevald i Livs och blockadvakt.

En av blockadvakterna som var på plats utanför konditoriet på torsdagsmorgonen var Stefan Åberg, förtroendevald i Livs.

– Vi står här och visar att vi finns och om någon frågar så svarar vi, säger han.

Vad har ni fått för reaktioner av folk som går förbi?

– Mycket positivt, ”kämpa på” och ”oj, har de inte kollektivavtal? Det var konstigt”. Sådana saker.

Butikschefen slår ifrån sig

Deniz Altuntas, butikschef och son till ägaren av Nybergs konditori, var också på plats på torsdagsmorgonen. Han menar att företaget har bra villkor för sina anställda och han tycker inte att det finns någon anledning att teckna kollektivavtal.

– Det är löjligt, säger han om Livs konfliktåtgärder.

Deniz Altintas, butikschef.
Deniz Altuntas, butikschef.

Livs skriver i ett pressmeddelande att man kommer att avbryta konfliktåtgärderna omedelbart om arbetsgivaren tecknar kollektivavtal.