Nästan dagligen kommer rapporter om att allt fler svenska aktörer väljer att bojkotta produkter från amerikanska livsmedelsjätten Mondelez. Det inkluderar varumärken som Marabou, O’boy och Philadelphiaost.

Bakgrunden är att Mondelez nyligen svartlistats av ukrainska myndigheter för att företaget har fortsatt sin verksamhet i Ryssland.

Berit Starkenberg, ordförande för Livsklubben på den Mondelezägda Maraboufabriken i Upplands Väsby, menar att det finns en oro över att bojkotten ska påverka produktionen och leda till neddragningar av personal. Hittills har hon dock inte fått några sådana signaler.

– Men det är klart att man känner en oro för det. Det här är ingen liten grej. Jag har personligen fått meddelanden skickade till mig från medlemmar som varit oroliga. Jag har vidareförmedlat det till arbetsgivaren också, så de ska vara informerade om att vi är oroliga, säger Berit Starkenberg.

Tagit upp frågan om Ryssland

Hon uppger att hon har vid flera tillfällen tagit upp frågan om moderbolagets verksamhet i Ryssland samt den växande bojkotten i Sverige med arbetsgivaren.

Vad har du fått för svar från arbetsgivaren?

– Det är klart att de också ser allvarligt på det här, men de menar ju på att det här är den svenska delen av koncernen. Men jag förväntar mig och hoppas att arbetsgivaren gör allt vad de kan för att få huvudkontoret i Chicago att förstå vikten av det här.

Berit Starkenberg menar samtidigt att det kommer att ta lång tid att bygga upp varumärket Marabou igen.

– Jag har varit anställd i 36 år och varumärket Marabou har varit något fint. Det som också är tråkigt med det som hänt nu är att det kommer ta åratal att bygga upp igen. Man har ju inte ens lust att ge bort en chokladask som det står Aladdin på, för man vet inte hur mottagaren ska reagera.

Livs har gjort uttalande

I förra veckan gjorde Livs ett uttalande med anledning av den växande bojkotten. Förbundet är kritiskt till bojkott av svenskproducerade Marabou-produkter.

– Livs är emot en bojkott av Marabou-produkter eftersom våra medlemmar är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt. Att bojkotta Marabou-produkter för att straffa Mondelez innebär att jobben för livsmedelsarbetarna i Sverige hotas, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i uttalandet.

Livs framhåller att man fördömer kriget mot Ukraina och att man stöder sanktionerna mot Ryssland.

– Det vilar ett stort ansvar på Mondelez globalt. Företaget måste tänka om, säger Eva Guovelin.

Mondelez Sverige har pekat på att Marabou är ett svenskt varumärke med produktion lokalt i Sverige, samt att man varken exporterar till Ryssland eller säljer produkter i Norden som tillverkats i Ryssland.

Samtidigt skriver företaget i ett uttalande att de ”inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut”.