Tidigare har Ramlösa mest producerat mineralvatten. Nu när bryggeriet på Ättekulla byggts ut ska produktionen av läsk öka – från 10 miljoner liter till uppemot 75 miljoner liter läsk per år.

För att klara det stora produktionstrycket har företaget nyanställt 20 personer och samtidigt gjort impopulära förändringar i schemat.

– Vi såg redan från början att det schema som företaget ensidigt tog fram skulle leda till för lite återhämtningstid. Vi påtalade det. Men fick inget gehör. Nu har vi provat företagets schema i 10 veckor, och det har visat sig att det blev som vi sa. Folk är jättetrötta, några har sjukskrivit sig, och en del har funderat på att säga upp sig, berättar klubbordförande Peter Pålsson.

Ramlösa backade

En enkätundersökning som företaget nyligen gjort bland personalen visar också på det stora missnöjet. Av 41 svarande uppgav 39 anställda att de föredrar det schemaförslag med femskiftslösning som klubben hela tiden velat få igenom.

Flera förhandlingar senare har företaget nu fått ge sig. Tidigare i veckan stod det klart att klubbens femskiftsförslag kommer att införas från och med vecka två nästa år. Den nya schemalösningen innebär två dagars dagarbete, två kväll, två natt och sedan fyra dagars ledighet.

Peter Pålsson är nöjd med uppgörelsen och säger att Livsklubben noga kommer att följa hur personalen upplever det nya femskiftsschemat.

– Med vårt schema hinner man vila ordentligt mellan skiften. Man får även vila mellan passen. Det fick man inte med företagets schema.

Samtidigt som schemabråket pågått under stora delar av hösten har ni också behövt lära upp era nyanställda kollegor. Hur har det varit?

– Det kommer ta lång tid innan allt har satt sig som det ska. Många här har varit jätteirriterade. Men nu hoppas vi att det blir bättre och att vårt nya schema får saker och ting att lugna ner sig.  

Fakta – Ramlösa:

Ramlösa har tillverkat naturligt mineralvatten sedan 1707.
Omkring 80 miljoner liter mineralvatten årligen samt omkring 10 miljoner liter läsk.

Tidigare under hösten fick Carlsberg, som äger Ramlösa, ja på sin ansökan från länsstyrelsen om utökad produktion av läsk.

Med det nya tillståndet ökar läskvolymen från 10 miljoner liter till 75 miljoner liter per år.