Årets sista utbildningstillfälle för unga medlemmar i syd hölls förra veckan, i Ängelholm. Nu återvänder de 20 deltagarna som träffats vid tre tillfällen under 2023 till sina respektive arbetsplatser med fördjupad kunskap kring fackligt arbete.

Under året har de bland annat fått lära sig hur man kan organisera sig, på både klubb- och regional nivå. 

Frida Johansson tycker att utbildningstillfällena har varit givande och att fler borde ta chansen att gå:

– Förutom att jag vet mer om mina rättigheter nu och vem jag ska vända mig till om det skulle vara något, har det varit jätteroligt att lära känna andra i min ålder som jobbar inom andra branscher, som bageri och mejeri.

Frida Johansson i en brun tröja med långt brunt hår.
Frida Johansson.

Finns intresse för fackligt arbete

Ett resultat av att Frida gått utbildningen är att hon nu valt att bli kontaktombud på sin arbetsplats.

– Jag tänker att det är ett första steg, sedan får vi se. Men jag är intresserad av att lära mig mer och vet att det finns stora möjligheter. På HKScan har vi en stark klubb, som är väldigt engagerad i medlemmarna. Det gör att man blir peppad och vill lära sig! Det var också klubben lokalt som uppmuntrade mig att gå utbildningen. 

Enligt Fredrik Berg, som är med och håller i region syds ungdomsutbildningar, har flera av de som gick kursen 2022 börjat engagera sig i sina respektive klubbar. Ett par har även varit med och undervisat vid årets utbildningstillfällen.

Fredrik Berg, i en svart luvtröja tar en selfie i ett konferensrum.
Fredrik Berg.

– Det är jätteroligt att se det finns ett intresse för fackligt arbete efter att man fått lära sig mer. Dessutom är det helt nödvändigt att vi som förbund satsar på våra ungdomar, det handlar ju om att vi ska överleva.

Fler har möjlighet att delta

Utbildningarna har funnits i två år nu. Kommer ni att fortsätta nästa år också?

– Ja, absolut. Vi kommer att ta fram en ny kursplan i början av nästa år. Sedan skickar vi ut inbjudan till klubbarna och ringer medlemmar under 30 år på arbetsplatser utan klubb, säger Fredrik Berg och fortsätter:

– Första året var utbildningarna en dag per kurstillfälle. I år gjorde vi om det till två dagar med övernattning, vid tre olika tillfällen. Det blev mycket bättre eftersom det inneburit att medlemmar från arbetsplatser som ligger längre bort också haft möjlighet att delta.

För att söka region syds utbildningar måste du…

1. Vara medlem i Livs.
2. Arbeta i region syd.
3. Vara 30 år eller yngre.