FRÅGA: Hej! Jag undrar vad som gäller om man får en kallelse från Försvarsmakten om repetitionsutbildning. Behöver man ta ledigt? Kan arbetsgivaren säga nej?


Svar: Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga och därmed skyldiga att tjänstgöra inom totalförsvaret genom värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt. Det handlar inte bara om det militära, att bära vapen i strid, utan avser också annat. Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:

Värnplikt inom militären Civilplikt inom till exempel räddningstjänsten Allmän tjänsteplikt som bara gäller vid höjd beredskap

Totalförsvarsplikten omfattar alltså mer än bara det militära. Det gäller allt från att bära vapen i strid till att hjälpa till vid stora olyckor eller naturkatastrofer.

En anställd har rätt att vara ledig från sin ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret. Om du blir kallad till repetitionsutbildning kan din arbetsgivare inte neka det men du måste självklart söka ledigt och din arbetsgivare har inget ansvar för att betala lön under tid som du inte utför ditt vanliga arbete.