Det var vid 07.30-tiden på onsdagsmorgonen som räddningstjänst, polis och ambulans larmades till Dafgårds fabrik med anledning av ett gaslarm. 

Enligt Olivia Ahlberg, pressansvarig, på företaget, inträffade olyckan då två olika kemikalier kommit i kontakt med varandra av misstag och utlöst en reaktion.

Händelsen ska ha inträffat i samband med rengöring av diskutrustning med desinfektionsmedel.

”Några enstaka har fått åka hem men inte alla”

Flera anställda fick i sig gasen och sammanlagt sju personer med symptom fick föras till sjukhus med ambulans. Under torsdagsförmiddagen är det fortfarande oklart hur många som fått lämna sjukhuset.

– Några enstaka har fått åka hem men inte alla. Den här gasen som utvecklades är väldigt stark, säger huvudskyddsombud Thomas Nilsson.

Företaget har nu upprättat en anmälan om arbetsolycka och polisen har upprättat en om arbetsmiljöbrott.

Produktionen igång

Enligt Thomas Nilsson har fokus efter olyckan varit att samla personalen och att få alla att känna sig trygga.

– Våra lokala skyddsombud har varit ute i hallen och pratat med alla anställda. Vårt fokus är att folk ska känna sig trygga.

Produktionen på Dafgårds kunde starta upp succesivt under gårdagen efter att kemdykare sanerat byggnaden.

– Nu behöver vi och företaget sätta oss ner och göra en tidslinje över händelseförloppet. Vi vet inte hur länge de drabbade andats in gasen eller vad som egentligen har hänt. Vi räknar med att snart bli kontaktade av arbetsmiljöverket, fortsätter Thomas Nilsson.

Mål och Medel har sökt Dafgårds för en kommentar om olyckan.