[Ur nummer: 06/2004] Den nya billiga spriten i grannländerna har försatt Vin&Sprit i Sundsvall i en besvärlig situation. Prognosen för 2004 är en minskning av försäljningen med en miljon liter. När finnarna sänkte skatten så sjönk också försäljningen i Norrbotten. Det var tydligt.
Men den stora försäljningen sker i södra Sverige. I Skåne har försäljningen av sprit på Systembolaget minska länge, säger Roger Möller, Livs klubbordförande på Vin&Sprit i Sundsvall.
De tio nya EU-länderna är nu med i unionen. Frågan är vad som händer i sommar, när resandet sätter fart. 10 liter starksprit får resenären ta med sig.
– Jag vet inte om man kan kalla det privat införsel, säger Roger Möller. Det finns många uppgifter om att det tas in mycket mer än så och att spriten säljs svart. Det här leder till kriminalitet. Inga åldersgränser respekteras när det är frågan om svartsprit.
En vecka i sommar kommer Vin&Sprits fabrik i Sundsvall att stängas. Det blir produktionsstopp. Semestervikarierna får gå hem utan lön. Det har varit en del av villkoren för anställningen. Än så länge har vi inte hört något om varsel, säger Möller.
De är 106 tillsvidareanställda.
– Får vi inte samma konkurrensvillkor som grannländerna kommer vi att förlora allt större volymer. Så är det, säger Roger Möller.