Konsumentpackat kött ger nya jobb
i Uppsala

Ett 50-tal nya jobb har skapats på Swedish Meats i Uppsala tack vare satsningen på konsumentpackat kött tillsammans med Axfood.

[Ur nummer: 02/2005] – Det är väldigt positivt. Synd bara att det måste ske på natten, säger Livsklubbens ordförande Lassi Keijo.
Han är också skeptisk till att 15 personer är inhyrd personal från ett irländskt bemanningsföretag.

Avtal med Axfood
Våren 2004 skrev Swedish Meats dotterbolag Scanfoods avtal med Axfood om att paketera kött åt Axfoods butiker. Efter en testperiod på några månader invigdes köttpackningsanläggningen i Uppsala officiellt den 18 januari.
Den kommer att förse Hemköp, Willys hemma och senare Willys med konsumentpackade artiklar. Anläggningen kan packa 150 ton kött i veckan.
Cirka 40 personer har visstidsanställts på nattskift 30 timmar i veckan.
Därutöver anlitas 15 inhyrda styckare från Polen och Irland via ett irländskt bemanningsföretag.
– Det känns inte så jättekul. Det här borde vi klara med egna krafter, säger Lassi Keijo.
Swedish Meats informationsdirektör Hampe Mobärg försvarar anlitandet av utländska styckare.
– Vi har inte egen styckningspersonal så att det räcker. Det vet facket.

Snabb kedja
Nattarbetet motiverar Hampe Mobärg med handelns krav på en snabb produktionskedja. Och visstidsanställningarna är nödvändiga under en startperiod. Hur många som kommer att tillsvidareanställas vet han inte i dag.
– Det beror på hur volymerna utvecklas.
Alltmer kött konsumentpackas vid stora centrala anläggningar i stället för i butikerna. Willys hemma säljer i dag enbart sådant kött. De 98 Hemköpsbutikerna övergår successivt och har i dag en andel på över hälften.

Hälften i Malmö
Uppsalafabriken kommer att förse Axfood med omkring hälften av köttbehovet. Resten produceras och packas på Swedish Meats i Malmö.
Ica har för sin del satsat på en jätteanläggning i Västerås tillsammans med det brittiska förpackningsföretaget Hilton Food.