[Ur nummer: 04/2005] Efter lång tids utredande har ett förslag till slut lämnats till regeringen om sänkt skatt med 30 procent på öl och vin från den 1 januari 2006.
Det är regeringens utredare, Kent Härstedt, som kommit fram till att denna åtgärd ändå är nödvändig. Syftet är att bryta det konsumtionsmönster som tagit allt fastare form. Många åker till Estland, Danmark och Tyskland och köper öl, vin och sprit.
Genom sänkningen hoppas Kent Härstedt att den svenska alkoholpolitiken kan återfå något av sin legitimitet.
Utöver sänkt skatt föreslår han höjd åldersgräns för servering av alkoholdrycker och försäljning av folköl. Gränsen föreslår man ska höjas från 18 år till 20 år. Det ska inte heller vara möjligt för restauranger att servera alkohol efter klockan tre på natten.
– Ett bra förslag säger Carlsbergs vd Paul Bergqvist i en presskommentar.
Men Bergqvist tycker inte att det räcker utan vill se en fortsatt serie sänkningar under de närmaste åren och påpekar att ölskatten i Sverige fortfarande är 60 procent högre än i Danmark och fem gånger så hög som i Tyskland.
Enligt Bergqvist borde målsättningen vara att komma ner till samma skattenivå som i Danmark, så att svenska konsumenter kan köpa sitt öl legalt i Sverige för samma pris som i Danmark.