Om någon av förbundets tre ordförande som nu valts avgår från sitt förtroendeuppdrag får han eller hon gå i tjänst som central ombudsman. Det har Livs kongress beslutat.

[Ur nummer: 05/2005] Den första motionen som behandlades av Livs kongress handlade om kongressvalda funktionärers villkor. En motion som förbundsstyrelsen själv har skrivit.
 Bakgrunden är att förbundets kongress år 1991 avskaffade livstidsvalen för kongressvalda funktionärer, det vill säga första, andra och tredje ordförande. I samband med detta reglerades också vilka förutsättningar som skulle gälla om en kongressvald funktionär frivilligt eller ofrivilligt blev av med sitt uppdrag. LO hade utrett frågan och kommit till slutsatsen att anställningsskyddslagen inte skulle gälla och därför utarbetat ett förslag till så kallad fallskärm, det vill säga ett trygghetssystem som innebar att kongressvalda funktionärer garanterades en viss inkomstgaranti i en sådan situation.
 Livs och flera andra LO-förbund anslöt sig till denna modell i en gemensam fond. Förbundsstyrelsen vill nu ha en ändring till stånd då man anser att modellen med trygghetsgaranti är otidsenlig och inte längre fyller de behov förbundet har.
 Göran Wrene, ombud från Livs avd 4, var inte helt nöjd med motionens innehåll.
 – Mig veterligt behöver man inte enligt stadgarna vara central ombudsman för att väljas in i förbundsstyrelsens arbetsutskott, därför skulle jag vilja att det stod inträder i tjänst istället för återgår i tjänst, sade han.
 Förbundsstyrelsen höll med om det och det gjorde även kongressen som antog motionen med hans föreslagna ändring.