[Ur nummer: 07/2005] Alldeles för få elever väljer gymnasieprogram som är inriktade på industrin. Om inget görs hotar en stor brist på utbildad arbetskraft i framtiden. LO föreslår nu en rad åtgärder för att göra utbildningarna bättre och mer lockande.
Fack, arbetsgivare och skola måste samarbeta regionalt.
Den arbetsplatsförlagda utbildningen (praktik) ska in tidigare i utbildningen, och företag som tar emot elever ska få betalt.
Undervisningslokalerna måste bli mer attraktiva och främja integrerad undervisning mellan praktiska och teoretiska ämnen.
Rekryteringen av elever ska intensifieras på olika sätt, bland annat för att locka fler flickor.
Förslagen förs fram i en LO-rapport som handlar om de nationella gymnasieprogrammen energi, fordon, industri och livsmedel.
På tio år har antalet elever på industriinriktade yrkesprogram sjunkit från 4 500 till
1 500. Livsmedelsprogrammet lockar bara en procent av eleverna. Med så få elever är det svårt att hålla hög kvalitet på utbildningen. Mellan 30 och 40 procent av eleverna hoppar dessutom av under tiden.
Men det finns också glädjeämnen att ta fasta på. Av dem som avslutat något industriprogram är det fler som har arbete och fler som är nöjda med sitt jobb än elever från andra yrkesprogram.
Två av tre som gått ut livsmedelsprogrammet har jobb efter tre år. 61 procent av dem har tillsvidareanställning.
Livsmedelsarbetarna har dock betydligt lägre lön än övriga. 16 000 kronor i månaden är ett par tusenlappar mindre än övriga industriprogram och 700 kronor under genomsnittet för alla yrkesprogram.