Jag har full förståelse för deras ilska och frustration, men fackligt sett har vi verkligen gjort vad vi har kunnat för att lösa det här på bästa möjliga sätt, säger Håkan Persson, fackklubbens ordförande på Samfood i Malmö.

[Ur nummer: 04/2003] Om jag  själv hade befunnit mig i deras situation hade jag troligen varit lika förbannad, säger Håkan Persson.
– Det är ett oerhört trist läge vi befinner oss i. Det här är tredje, eller fjärde gången under de senaste fem åren som vi har tvingats förhandla om minskad bemanning. Och nu är vi nere och gallrar bort anställda som har varit företaget plikttrogna i tio år. Det är skitjobbigt.
Håkan konstaterar att givetvis finns det de som inte har helheten klar för sig, som personligen känner sig missgynnade i den här processen och därför kan jag bara tala om hur vi har tänkt och agerat i stort.

Inte kompromissat
– I förhandlingarna gjorde vi först upp med arbetsgivaren om personalbehovet på de olika arbetsställena inom fabriken. Och på varje ställe gjorde vi upp en turordningslista. Sen har vi i vissa fall kompromissat med företaget i turordningshänseende på några ställen, men inte på dom ställen där de jobbade som du har pratat med.
På vissa avdelningar inom företaget hade det otvivelaktigt inneburit stora problem om vi kört strikt efter turordningslistan, menar Håkan.
– Men de kompromisser vi tvingats till i de fallen har vi tagit igen med råge i andra sammanhang, Bland annat lyckades vi få företaget med på att fylla igen de vakanser vi har idag, på grund av att vi har drygt 40 rehabiliterings- och långtidssjukskrivningsfall, med ”fasta anställningar”. Företaget ville bara fylla upp med visstidsanställningar. Dessutom förhandlade vi oss till att nio personer fick gå i pension i förtid och nio andra fick ta över deras jobb.

Lediga jobb?
När det sedan gäller de två ”lediga jobb” som Milovan och Åke trodde de skulle få då två av dem som fick behålla sina jobb sa upp sig, säger Håkan att det trodde han också.
– Men dom jobben blev aldrig tillsatta. Och nu, så här i efterhand, har det visat sig att det var tur det, för nu är vi på gång och ska flytta om ännu mer i produktionen. Och om dom  tjänsterna hade varit tillsatta nu hade vi fått dra in på ännu fler tjänster.
På frågan om Samfoods  nya ägare, finska Atria, är besvärligare för facket att handskas med än den förre ägaren, Spira, svara Håkan till slut:
– Delvis är det så. Den ekonomiska styrningen, lönsamhetskontrollen, är mycket hårdare nu. Men hade vi inte fått en ny duglig ägare så hade troligen ingen av oss haft jobbet kvar här nu. Så illa ställt var det förut.