[Ur nummer: 05/2003] Peter Svantesson, klubbordförande på Torsåsen Fågelprodukter, Falkenberg:
– Att göra något åt förslitningsskadorna tycker jag är viktigast och det jobbar vi med på min arbetsplats. Vi har en fungerande dialog med ledningen. Vi har lyckats få bort 75 procent av de tunga lyften. När det inte funnits lösningar på marknaden så har ledningen uppdragit åt tekniker att uppfinna maskiner.

Ronny Oscarsson, regionalt skyddsombud, Krönleins Bryggeri, Halmstad:
– Det viktigaste är att få igång det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det stora problemet är de tunga lyft som fortfarande finns kvar, speciellt inom bryggeribranschen. Att göra något åt den ökade stressen ute på arbetsplatserna måste också prioriteras.

Ing-Marie Andersson, regionalt skyddsombud, Arla Foods, Kvibille:
– Det är mycket viktigt att vi får ner ohälsotalen. En fråga som jag driver, som försäkringsansvarig inom avdelningen, är att få arbetsgivarna att satsa mer på rehabilitering och friskvård. Det tror jag också att de kommer att bli mer motiverade att göra i framtiden, speciellt om de tvingas betala mer i sjuklön. Inom mejeribranschen är tunga lyft ett problem samt monotona jobb.

Per-Ola Karlsson, regionalt skyddsombud, Västkustfilé, Varberg:
– Det är viktigt att jobba mer förebyggande och inte bara ingripa när olyckan är framme. Här spelar det systematiska arbetsmiljöarbetet en viktig roll. Inom fiskbranschen har vi mycket förslitningsskador. En annan stor fråga är tunga lyft och de kylda lokaler som vi arbetar i.

Annita Asplid, vice klubbordförande på Semper, Laholm:
– Stressen måste vi komma till rätta med. Det är färre och färre som ska göra mer och mer. De många belastningsskadorna börjar vi på min arbetsplats att komma till rätta med tack vare investeringar i robotar. Jag tycker att det systematiska arbetsmiljöarbetet hos oss fungerar bra.