[Ur nummer: 06/2003] Charkföretaget Köttcentralen i Helsingborg har för avsikt att ersätta anställda styckare med en tysk entreprenör. Totalt är 29 styckare varslade om uppsägning.
– Företaget hänvisar till dålig lönsamhet men det rimmar inte med att ta in en entreprenör istället för fast anställda. Det blir definitivt inte billigare, säger Christel Niby, lokalombudsman i Livs avd 2 Helsingborg.
Det är hon som förhandlar med arbetsgivaren om uppsägningarna och hon har nu begärt att en löntagarkonsult ska granska beslutsunderlaget för att se om resonemanget håller. Den 23 juni ska denna granskning vara klar.
Hon är också upprörd över att arbetsgivaren försöker komma undan ansvaret för de många arbetsskadorna på arbetsplatsen genom att hyra in styckare med f-skattsedel.
– Jag har föreslagit en total arbetsrotation för att förbättra arbetsmiljön men det har arbetsgivaren förklarat att man inte är intresserad av.
Enligt Christel Niby är det ett spänt läge.
Upprördheten bland de anställda är stor då förhandlingarna pågått en längre tid och det varit ganska många turer från arbetsgivarens sida.
Många anställda riskerar dessutom en lönesänkning om arbetsgivarens planer blir verklighet.