[Ur nummer: 02/2002] Många mindre bryggerier har den senaste tiden gått i konkurs: Zeunerts, Merlings, Avesta och Strömsfors bryggeri. Några av dem har fått ny ägare, andra drivs fortfarande av konkursförvaltare. Och nyligen lämnade Bryggeriet i Ystad AB in sin konkursansökan.
– Det är ovanligt många som gått i konkurs men det har varit väntat med tanke på utvecklingen, säger Peter Mattsson, VD för Svenska Bryggareföreningen.
Det han syftar på är den hårda konkurrens som bryggeribranschen utsatts för sedan EU-inträdet. Privatinförseln bara ökar och ökar. Idag får man ta in 32 liter öl, 2003 ökas mängden till 64 liter och 2004 handlar det om 110 liter.
– För att ha en chans på marknaden tvingas bryggerierna att sänka priserna och de mindre producenterna får då allt svårare att överleva, förklarar Peter Mattsson.
Som han ser det måste det hända något på skattesidan. I Sverige betalar vi 7,35 i skatt per liter 5-procentig öl och enligt honom måste vi ner till dansk nivå, som ligger på hälften.
* Men danskarna vill ju minska skatten ännu mer. De vill ner till tysk nivå. (Där betalar man 80 öre per liter.)
– Ja, det är lite katten-på-råttan-leken. Som jag ser det måste vi också på sikt ner till tysk nivå om vi ska ha någon bryggerinäring kvar i Sverige, säger han och fortsätter:
– Jag vet att det finns förhoppningar bland politikerna att andra länder ska höja så att vi ska slippa sänka. Men det är en alltför idealistisk tanke och en flykt från verkligheten, som jag ser det.