Han har varit skinhead och rymdvarelse. Och medverkat i både julkalendern och farsen ”Snålvatten och jäkelskap”. Bondgrabben Mikael Riesebeck.

[Ur nummer: 02/2002] Han är förkyld och därför lite orolig över kvällens föreställning.
– Nervöst? Ja, fy fan. Jag har haft en del blackouter där jag fullkomligt glömt bort mina repliker. Men nu har jag vant mig vid att stå på scenen och börjat slappna av så att jag kan njuta av det, berättar Mikael
Riesebeck i ett fikarum på Lorensbergs-
teatern i Göteborg.

Tecknare och grafiker
Han beskriver sig själv som en bondpojk uppvuxen på en gård i skogen utanför
Tranemo. Och ser sig, trots flera minnesvärda roller, egentligen inte som skådespelare utan är utbildad tecknare och grafiker.
– Allt började med att jag gick konstskola i Göteborg och bodde i kollektiv. Regissören Fanny Danielsson flyttade in och lät mig vara med i kortfilmen ”Tankar om flickor”. Det satte igång en kedjereaktion.
Den då 19-årige Mikael Riesebeck medverkade i teveserien ”Glappet” och lärde sig samtidigt skådespela på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke.
Därefter blev det dags att spela skinhead i ”Hammarkullen” och agera upprorisk son i ”Browalls”. Efter en paus som datorspelsgrafiker halkade han in på ”Kaspar i Nudådalen” och rollen som Greger.  Därefter har han synts i ”Reuter & Skoog” och står numera på scenen i ”Snålvatten och jäkelskap”.

En mikrosekund kan räcka
– Komedi är tajming och teamwork. Allt som händer är jättehårt repeterat fast det ska se ut som en slump. Svårt! Är man borta i bara en mikrosekund faller en hel scen och det är inte så kul inför 800 personer.
Trots att Mikael Riesebeck även arbetar med reklamfilm är det fler skådisjobb på gång. Kanske blir det en vikingakomedi, en roll i årets julkalender och medverkan i nästa upplaga av ”Snålvatten och jäkelskap”.
– Jag trivs väldigt bra med att skådespela. Det för samman så många saker. Man får göra precis vad som helst, leka under ansvar, och får till och med betalt för det, säger Mikael Riesebeck och försvinner iväg för att kurera sig inför kvällens show.