[Ur nummer: 02/2002] Mul- och klövsjukan, en av de mest smittsamma sjukdomarna, verkar vara över för den här gången. I Storbritannien, där sjukdomen härjade som värst, har man inte haft något utbrott sedan den 30 september.
– Ja, faran är över när det gäller okontrollerad spridning, säger Andrea Holmström, veterinär på Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll.
Hon berättar att utbrottet av mul- och klövsjuka förra året var det värsta i modern tid. Cirka 4 miljoner djur har slaktats. Utfodring av svin med okokt importerat matavfall är en mycket vanlig spridningsväg och bedöms som den troliga smittkällan även denna gång.
Mycket lärdom har såväl näringen som myndigheter dragit. När sjukdomen härjade som värst hölls möten flera gånger i veckan. Målet var samordnade åtgärder men i slutänden var det upp till var och en att bestämma vilken nivå man skulle lägga sig på.
Nu pågår som bäst arbetet med att ta fram beredskapsplaner för landets slakterier och mejerier. De planer som finns måste uppdateras. För smitta inom landet så är sådana planer ett krav, för smitta utanför landets gränser är det frivilligt.
– Det gäller att vara väl förberedd och ha regler för olika scenarier, säger Andrea Holmström.