– Redan vid de första tecknen på stelhet eller värk som beror på arbetet ska man söka vård hos sjukgymnast, helst hos företags-hälsovård, säger Lennart Stéen, jurist på LO-TCO:s Rättsskydd.

[Ur nummer: 03/2002] Lennar Stéen har lång erfarenhet från många arbetsskadeärenden och han betonar vikten av att att man reagerar i tid på kroppens signaler så att inte en bestående skada uppstår.
– Går man till doktorn efter att man haft värk i ett år eller mer är det för sent, säger han.
Då har ofta skadan blivit kronisk och den är mycket svår att läka.
Så det gäller verkligen att göra något, komma iväg till doktorn, komma iväg till företagshälsovården.
För att få grepp om problemet med arbetsskador har han tagit fram en speciell  checklista som skyddsombuden kan använda sig av.

Boka av kroppsdelarna
Med den kan man boka av hur man mår: Det finns frågor om vilka kroppsdelar som används/belastas särskilt mycket, om man varit stel eller haft värk, man ska markera hur långt man gått ner i en skadetrappa. Redan vid steg tre, värk varje dag, är det svårt att vända uppåt.
Checklistan kan utgöra en del i ett aktivt skyddsarbete.
– En gång i månaden kan skyddsombudet redovisa statistik över hur det ser ut på arbetsplatsen. Med checklistan kan man visa att till exempel 25 personer den senaste månaden haft problem med höger arm.
Men det är också viktigt att arbetsplatsen verkligen förändras så att de arbeten som ger upphov till skadorna ändras. Han är därför mycket positiv till att Jan Rydh föreslår att företagshälsovården ska bli obligatorisk.
– Det är mycket viktigt att företagshälsovården kopplas in, säger han. En sjukgymnast och en arbetsmiljöingenjör kan plocka fram bättre arbetsmetoder, bättre arbetsrörelser och tekniska lösningar.

Debatt om företagshälsovården
Sambanden måste lyftas fram. Arbetslivet måste förändras. I dag finns inte längre så många reträttplatser.
Han menar att Jan Rydh är inne på rätt spår när han vill ha en obligatorisk företagshälsovård.
– Nu måste vi inom fackföreningen se till att det blir en ordentlig debatt om hur företagshälsovården ska utformas så att den blir självständig och verkligen kan uppfylla sin uppgift.