Förhoppningsvis kan frågan om uteblivna löner till dem som permitterades inom slakt- och chark-branschen börja behand-las av arbetsdomstolen, AD, innan sommaren. Men en dom kommer i bästa fall nästa årsskifte.

[Ur nummer: 02/2002] Livsmedelsföretagen, Li, och Livs, kunde inte själva lösa lönetvisten. Enligt Medbestämmandelagen, §35, är det facket som har tolkningsföreträde.
Men arbetsgivaren har möjlighet att stämma Livs inför Arbetsdomstolen vilket man gjorde i november. (Se mål&medel nummer 13/2001)
– Det hela handlar om en tolkningsfråga som det är upp till Arbetsdomstolen att ta ställning till, säger Lars Amundsson, Livs förbundsombudsman och ansvarig för slakt- och charkbranschen.

Lång behandling
Han gör bedömningen att frågan kommer upp för förberedande förhandling innan sommaren.
Vad det då handlar om är att parterna träffas och lägger grunden inför huvudförhandlingen.
Men någon snabb lösning är dock inte att vänta.
– Tyvärr kommer behandlingen av ärendet i domstolen att pågå ganska länge. Normalt sett tar det ett år. I bästa fall kan vi få en dom till nästa årsskifte, säger Erik Danhard, jurist på LOs rättsskydd.
Det är han som företräder Livs.
Efter en tids anstånd inkom han i januari till arbetsdomstolen med förbundets svar på arbetsgivarsidans stämningsansökan. 
– Det är normalt att man begär anstånd. Den här typen av ärende kräver mycket förarbete, förklarar han.

700 permitteringsdagar
Det är många medlemmar som är berörda. Totalt handlar det om cirka 700 permitteringsdagar vid Swedish Meats fabriker i Linköping, Skara, Visby, Upp-sala, Kristianstad, Skellefteå och Umeå. Vid Sam-foods tre fabriker permitterades totalt 81 anställda.
Det är en tolkning av 1984 års permitteringslöneöverenskommelse mellan LO och SAF som det handlar om. Här finns ett undantag från rätt till permitteringslön vid myndighetsbeslut.
– Livs hävdar att undantaget inte är tillämpligt medan arbetsgivarsidan hävdar att det visst är det, förklarar Lars Amundsson.
Problemet är att det i överenskommelsen inte framkommer vad som menas med myndighetsbeslut.
Frågan har heller aldrig prövats i domstol.

Viktigt för hela LO
Enligt Livs uppfattning är den aktuella undantagsbestämmelsen inte tillämplig i det här fallet då det inte fanns något myndighetsbeslut mot att bedriva verksamhet i kött- och charkbranschen. Permitteringslöner ska därför betalas ut.
– Arbetsdomstolens ställningstagande är viktigt, inte bara för Livs medlemmar utan för samtliga LO-medlemmar. Eftersom det här med myndighetsbeslut inte prövats än kommer domen att bli prejudicerande, säger Lars Amundsson.