Bolaget Silence ger ut sju gamla album. Älgarnas trädgård tar priset. Göteborgsbandet som får en platta utgiven för första gången sedan den spelades in för 27 år sedan.

[Ur nummer: 01/2002] Kebnekajse och Samla mammas manna. International Harvester och Älgarnas trädgård. Gamla proggnamn som klingar bekant.
– Det finns ett nyintresse för proggmusik och det är roligt med gamla plattor. Så vi tvekade inte när vi fick möjlighet att ge ut de här, säger Joakim Hermelin på Silence och berättar om jobbet med att leta fram bilder och få folk att skriva om skivorna.
– Det måste vara ett Guinessrekord. Att släppa en platta efter 27 år, menar Jan Ternald som när det begav sig spelade keyboard i Älgarnas trädgård.

Gjorde tidstypiskt omslag
I dag är han verksam som konstnär och har gjort ett tidstypiskt omslag till den nygamla skivan, bandets andra, som fått namnet ”Delayed”.
– Men vi var väldigt tveksamma till att ge ut den. Men nu känns det bra, sammanfattar Dan Söderqvist, före detta gitarrist i bandet och sedan länge medlem i Twice A Man.

Många olika viljor
Förstadiet till Älgarnas trädgård började 1968 med att några grabbar i tonåren hade jamsessions i en lägenhet i Masthugget. De blev ett band som började spela live, var med på Gärdesfestivalen 1971 och fick debutalbumet ”Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden” utgivet året därpå. Ett liv av turnerande tog sin början med egen buss och stor ljusshow. Men viljorna var många och olika och under inspelningen av andra plattan knakade det i fogarna. Några medlemmar hoppade av och gruppen upplöstes 1976.
– Det har varit mycket proggsnack de senaste åren. I radio, teve och böcker. Men Älgarnas trädgård nämns knappt trots att vi drog lika stor publik som Hoola Bandoola, konstaterar Jan Ternald och får medhåll av Dan Söderqvist:
– I Sverige var vi rätt ensamma om att spela den här typen av musik. Men i och med den nya skivan vet folk att vi fanns!