– Det här med att skydd på maskiner måste finnas förstår alla. Men att förklara hur belastningsskador uppstår och vad som är bäst för kroppen är inte alltid lika enkelt att förklara, säger Petra Sjöström, huvudskyddsombud på Hägges.

[Ur nummer: 10/2005] Arbetsmiljöinspektionen har nyligen varit på besök på bageriet, det var en uppföljning av en inspektion som gjordes i maj förra året. Då liksom vid tidigare besök diskuterades faran med mitellorna.

Lite av förtroendekris
Petra Sjöström är ganska övertygad om att företaget nu kommer att få ett föreläggande att mitellorna måste bort. Hon är bekymrad eftersom många medlemmar vill ha kvar dem.
– Det är vi som får ta smällen. Vi som jobbar fackligt på golvet. De som arbetar med mitellor förstår inte alls varför de ska bort när de inte har klagat. De tycker att de borde känna sin kropp bättre än experterna.
David Björklund, som är klubbordförande, håller med.
– Det handlar också lite om en förtroendekris. Först säger experterna att det var bra med mitellor, nu säger de att det inte är bra. Det är inte konstigt att det väcker starka reaktioner, säger han.
Från fackligt håll har de i olika omgångar försökt att förklara varför mitellor inte är bra och att det är bättre att arbeta utan dem. Även företagshälsovården har varit inkopplad och pekat på farorna.
– Det är många saker som man vet inte är bra men som man gör ändå. Man tycker att det måste handla om ett eget val. Men vi kan ju inte motivera att den här lösningen ska vara kvar om alla experter säger att det är farligt. För mig som skyddsombud är det en helt omöjlig situation, säger Petra Sjöström.
Det är bara ett par år sedan de fick igång den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Innan var det ett fåtal aktiva, nu är de ganska många och de har lyckats uträtta en hel del. De stora frågorna för klubben har förutom lönerna varit just arbetsmiljö och trivsel. Arbetet anses som tråkigt och i många fall monotont. I en enkätundersökning som klubben genomförde för ett par år sedan uppgav många att de kände stark olust inför arbetet, cirka 24 procent uppgav att de inte trivdes alls på jobbet.
– Det är mycket oroväckande, säger David Björklund. Någon svarade att den inte vill jobba inom denna bransch där kroppen får ta så mycket stryk. Det var en klok åsikt, för så är det verkligen.

”Arbete som borde försvinna”
Hägges var ett litet bageri från början. Bagerier av den här storleken har antingen slagit igen eller automatiserat produktionen. Hägges har överlevt utan att göra någondera.
– Arbetsmiljön är under all kritik. Många av problemen är svåra att lösa om man inte automatiserar. Problemet är att jobb försvinner. Det är dock nödvändigt om bageriet ska överleva. Att lägga ner kakor för hand är ett arbete som egentligen inte borde finnas med tanke på hur hårt det sliter på kroppen, säger David Björklund.