Nästan alla lyssnar på musik i bilen. Men vad händer med körstilen? Kör man mer aggressivt till hårdrock än till dansbandsmusik?
– Så kan man inte resonera. Musikupplevelsen är så unik att det inte går att generalisera, säger Carin Öblad som skrivit en avhandling om Bilen som konsertlokal.

[Ur nummer: 10/2005] Slå dig ned i förarsätet. Stäng dörren och starta motorn. Rulla iväg och njut av bra musik från stereon.
– Många människor har ont om tid och behöver lite space. Bilen är en privat sfär som ger en livspaus i ett stressigt liv, säger Carin Öblad som är 67 år och fil. dr. i musikvetenskap. Hon har forskat kring musiklyssnande i bilen och skrivit både rapporter och en avhandling.

Perfekt stereoposition
– I bilen blir musik väldigt fysisk och du får häftiga vibrationer tack vare det lilla plåtskalet. Förarsätet är den perfekta stereo-platsen där ljudet är inställt för att låta som bäst. Hemma går man ofta omkring och befinner sig sällan i rätt stereoposition.
Men hur påverkas människor av musik när de kör? Det och mycket annat ville Carin Öblad få svar på. Därför anordnade hon en serie fältexperiment under två dagar där fem personer av olika ålder och kön körde en specialutrustad bil på en motorbana, som byggts upp med hinder och skyltar för att vara så lik verkligheten som möjligt.
– Musiken som spelades var både låtar som deltagarna tyckte om och inte gillade. Musik är något som uppstår i huvudet och gillar man till exempel hårdrock mår man bara bra av att lyssna på den.
Medelhastigheterna för deltagarna visade att musikens inverkan på körstilen var mindre påtaglig i situationer som krävde mer uppmärksamhet och koncentration än under mer avspända förhållanden. Då kunde hastigheten kopplas till en viss låt.

Improviserad jazz irriterar
– När deltagarna fick lyssna på improviserad jazz blev de irriterade och började köra hackigt. De blev också ouppmärksamma vid positiva överraskningar, när de fick höra musik som de inte väntade sig att de tyckte om. Människan fungerar så, vi är nyfikna. Ouppmärksamheten ökade också när deltagarna fick höra sina favoritlåtar. Musik är en nyckel till händelser och känslor.
Faktum är att all musik låter bättre på fyra hjul. Med det framrusande landskapet utanför rutorna kan en halvdan rocklåt kännas som ett mästerverk. Ensam i kupén kan man dessutom spela slagdängor man egentligen skäms över, tokdigga med hela kroppen eller glatt sjunga med trots att man inte har någon sångröst.