[Ur nummer: 10/2005] – Vi försöker att samarbeta så mycket som möjligt över nationsgränserna. Att byta erfarenheter med andra fackliga organisationer är oerhört viktigt för oss, säger Olga Fugol, ordförande för St Petersburg City Committee of Agroindustrial Complex Workers Trade Union.
Hon och Maria Artuchina, ombudsman på samma förbund, ingick i den ryska fackliga delegation som i mitten av september besökte LO-distriktet i Stockholm.
Kvinnorna berättar om de stora problem som de haft med Coca Cola som arbetsgivare. Det löste sig genom IUL, yrkesinternationalen, som hjälpte förbundet att komma i kontakt med företagets högsta ledning i Atlanta.
Hjälp fick det ryska förbundet också med att genomskåda bryggerikoncernen Heinekens lögner.
– Arbetsgivaren hävdade att det inte fanns några fackföreningar på koncernens fabriker. IUL bevisade motsatsen genom att ordna en konferens för de fackliga företrädarna på Heinekens fabriker. Ett tydligt exempel på varför det är så viktigt med samarbete och information, säger Olga Fugol.
Annars är den viktigaste fackliga frågan för detta ryska förbund att sluta kollektivavtal. Kvinnorna uppger att det går relativt bra på de utländskt ägda företagen men är betydligt svårare på de små familjeägda företagen som startats efter perestrojkan.