IUL kräver att Polens
premiärminister ska agera

PepsiCo driver sin antifackliga hållning ännu ett steg. Först tvingade företaget åtta av sina kvinnliga anställda att säga upp sig efter att de anklagat en förman för sexuella trakasserier. Nu avskedar ledningen fackklubbens ord-förande som försvarade kvinnorna.

[Ur nummer: 01/2006] Ledningen för PepsiCos chipsfabrik Frito-Lay utanför Warszawa anklagar Solidaritets klubbordförande Slawomir Zagrajek för att på falska grunder ha uppburit lön. Ledningen påstår att medlemsantalet i facket inte varit tillräckligt stort för att ge rätt till ett fackligt heltidsuppdrag.

Olaglig kartläggning
För att kontrollera vem som var facklig medlem och vem som inte var det lät ledningen fråga ut varje anställd med hjälp av en advokat och en notarie.
Det här är en kränkning av föreningsrätten. Det finns lagar som skyddar det fackliga medlemskapet och företagsledningen har inte rätt att göra denna typ av kartläggning.
Den 14 december avskedades Slawomir Zagrajek med hänvisning till de uppgifter som ledningen fått fram genom utfrågningen av de anställda.
Ron Oswald, IUL:s generalsekreterare, har i ett brev till Polens premiärminister påtalat de kränkningar av fackliga rättigheter som PepsiCo gjort sig skyldig till. En kopia av brevet har skickats till Polens justitieminister och arbetsminister.
Ron Oswald klargör att avskedandet av Solidaritets klubbordförande innebär allvarliga kränkningar av så väl polska arbetsmarknadslagar, EU-direktiv och de ILO-konventioner som erkänts av den polska regeringen.

IUL överväger stämning
Om inte Polens premiärminister agerar för att få ett slut på kränkningarna på PepsiCos fabrik, överväger IUL att stämma den polska regeringen för brott mot ILO:s konvention 111 som ålägger regeringen att agera vid diskriminering.
IUL överväger också att rikta klagomål mot den polska regeringen för allvarliga kränkningar av ILO:s konventioner 87 och 98.
Det var i december 2004 som de åtta fackligt anslutna kvinnorna på fabriken tvingades att säga upp sig själva efter att ha anklagat en förman för sexuella trakasserier. (Se Mål & Medel nr 7/8-2005)
Solidaritet har sett till att medlemmarna kunnat få juridisk hjälp. De rättsliga processerna kommer att ta flera år. En domstol ska pröva frågan arbetsrättsligt och en annan domstol ska pröva den straffrättsligt. Under tiden kämpar kvinnorna och deras familjer för sin överlevnad. Så väl IUL som FFI, Fria fackföreningsinternationalen, stödjer kvinnornas kamp.