Med hjälp av bilpatruller sprider Folksam-LO pension, Folo, information om avgifter och förvaltningsresultat. Traditionellt har LO-distrikten bemannat bilpatrullerna men i vårens kampanj har Livs tilldelats en egen.

[Ur nummer: 05/2006] Det är Benny Levander och Richard Persson som utgör Livs bilpatrull. Benny Levander arbetar på Pärsons i Helsingborg medan Richard Persson arbetar på Findus i Bjuv. Båda är de fackligt aktiva. Från den 24 april till den 19 maj ska de tillsammans med övriga bilpatruller sprida kunskap om pensionsbolaget Folo som LO och Folksam äger tillsammans. Bolaget startades för att hålla priserna nere på fondsparande. Och på fem år har Folo gått från noll kronor i förvaltat kapital till 10 miljarder.

Vinst sänker avgiften
Folo delar inte ut några pengar till aktieägare. Det är LO-medlemmar som sparar i sitt pensionsbolag som ska ha hela vinsten vilket innebär att när bolaget gör vinst så sänks avgiften. Det har lett till att Folo idag kan erbjuda en avgift på 0,4 procent, vilket ska jämföras med de dyraste förvaltarna som tar ut en avgift på 2 procent.

Stora summor att tjäna
Det kan skilja så mycket som 200 000-300 000 kronor i pensionskapital mellan den som sparat i Folo med låg avgift och den som sparat i en bankfond med hög avgift.
– Vår förhoppning är att livsmedelsarbetarna ska förstå risken med höga förvaltningskostnader och att de genom vår information ska kunna göra ett klokt val. Det handlar om ren folkbildning, säger Richard Persson och Benny Levander.
De understryker också att förvaltningen sker i enlighet med löntagarnas intressen och att pengarna inte placeras i löntagarfientliga företag. Ett viktigt instrument är de etiska regler som styr Folos kapitalplaceringar.