”Min förhoppning
är att den fackliga verksamheten ska gå med plus 2006 och att förbundets kapital kan växa”

– Utifrån förutsättningarna är detta ett bra bokslut. Det är första gången på länge som förbundet visar ett så pass positivt resultat, säger Pauli Kristiansson, ekonomiansvarig ombudsman på Livs.

[Ur nummer: 05/2006] Han konstaterar att intäkterna ökat under 2005 samtidigt som medlemsantalet minskat. Det innebar dock inte att den fackliga verksamheten gick med plus. Underskottet är dock betydligt lägre jämfört med året innan, minus 6,7 miljoner kronor för 2005 jämfört med minus 15,5 miljoner för 2004.

Kongressen betald
– Vi har med andra ord mer än halverat underskottet och det känner jag mig rätt nöjd med.
– Dessutom ska man ha i minnet att kostnaden för kongressen på cirka sex miljoner belastar årets bokslut. Sett ur det perspektivet så var kostnader och intäkter för den fackliga verksamheten i stort
sett i balans, säger Pauli Kristiansson.
Pensionskostnaderna för ombudsmännen har under flera års tid varit en tung utgiftspost för förbundet. För första gången på flera år minskar nu denna kostnad från 17,7 miljoner år 2004 till 12,8 miljoner år 2005.
* Vad beror det på att pensionskostnaderna minskar?
– Det beror på minskade utbetalningar samt bättre avkastning på pensionskapitalet.
* Kommer denna trend att hålla i sig?
– Ja, om börsen fortsätter att gå bra kommer kostnaderna att fortsätta att minska.
Årets bokslut är hans första och han säger sig vara rätt nöjd.
Resultatet för 2005 landar på plus 11 miljoner kronor. Ett så bra resultat har förbundet inte uppvisat på länge. Men det är en sanning med modifikation.
– Bakgrunden till det fina resultatet är att periodiseringsfonder på 17,3 miljoner kronor har upplösts då det inte längre av skattetekniska skäl är fördelaktigt med sådana fonder, berättar Pauli Kristiansson.

Strejkkassan skjuter till
Och som så många gånger förr har förbundet tvingats att nagga i kanten på kapitalet, det vill säga strejkkassan, för att täcka kostnaderna.
* Är inte detta en oroväckande utveckling?
– Jo, så kan vi inte fortsätta. Det är därför vi strävar efter att effektivisera verksamheten så mycket som möjligt. Min förhoppning är att den fackliga verksamheten ska gå med plus 2006 och att förbundets kapital kan växa.
* Så du ser ljust på framtiden?
– Ja, det gör jag. Utvecklingen går trots allt åt rätt håll. Som jag sa så tycker jag att det här var ett bra bokslut men vi måste lyckas ännu bättre om vi ska behålla vår slagkraft.