Bosse Bagare i Höganäs har liksom Elisedals chark cirkulerat i medierna efter flera anmärkningar från miljöinspektörerna i kommunen. På Bosse Bagare gav ägarna upp och sålde företaget.

[Ur nummer: 11/2008] Personalen vet nu inte vad som kommer att hända med dem.
– Vi har fått höra att vi ska få jobba kvar, men hur länge är svårt att veta. De nya ägarna har sin egen personal också. Just nu är vi mer än dubbelt så många som vi har varit innan. Det troliga är nog att en del av oss måste sluta, säger Christin Gustafsson, som jobbar på bageriet.

Slitna lokaler
Lokalerna på Bosse Bagare var slitna och trots stegvisa förbättringar blev de inte av med problemen.
– Vi åtgärdade saker hela tiden, vi har lagt ner runt en miljon kronor. Men det var aldrig tillräckligt. Till slut har vi inte vetat vad vi ska göra, säger förre ägaren Lars Bjärnetoft, som nu sålt bageriet.
– Miljönämndens uppdrag är att vara nitisk. Men när tidningarna hela tiden sätter sina vinklade rubriker om snusk, utan att komma ut hit och titta, då orkar man till slut inte, säger han.
* Är det inte bra att tidningarna skriver om det som inte fungerar?
– Det är klart. Men de har valt att censurera saker som är till vår fördel. Personalen skrev en insändare till Helsingborgs Dagblad, som skrivit mycket om oss. Den kom inte in. Och miljönämnden i Höganäs ordförande Solweig Stjernvall påpekade för dem att de citerat henne helt fel angående oss. Det skrev de heller aldrig om.
Att Helsingborgs Dagblad skulle ha vinklat ofördelaktigt håller inte chefredaktör Lars Johansson med om.

Konsumentjournalistik
– Varken jag, reportern eller någon av cheferna i Höganäs känner till någon insändare, eller att Solweig Stjernvall känt sig felciterad. I så fall måste de ha varit i kontakt med någon vikarie. Vi hade en reporter på plats i våras, efter det har vi utgått från vad som stått i protokollen. Jag tycker att vi fört en viktig konsumentjournalistik i det här fallet.