Bagarna på Ica Flygfyren
i Norrtälje förstår inte varför
LO-ledningen vill tvinga
dem att byta fackförening

De fyra tjejerna vill att Livs står på sig och kämpar för att behålla dem som medlemmar. De är bagare och konditorer. De jobbar i ett helt vanligt bageri. Det är bara ägaren och placeringen som skiljer sig. Deras arbetsgivare är Ica Flygfyren i Norrtälje.

[Ur nummer: 02/2009] Vi träffas efter jobbet på ett café i Norrtälje. Två av dem kommer direkt från butiksbageriet. Som alla bagare har de tidiga mornar. Redan klockan halv fem börjar den som bakar bröd. Den som gör tårtor och bakelser kommer klockan halv sju eller sju.

Utbildade bagare
De är alla utbildade och yrkeskunniga och trivs med sina jobb. För någon månad sedan fick de av sin arbetsgivare höra att de inte längre ska tillhöra Livs och jobba på bageri- och konditoriavtalet.
– Butiksägaren kallade upp mig på kontoret och sa att LO beslutat att vi skulle gå över till Handels. Jag visste inte om det. Det var inga roliga nyheter. Ägaren var glad. Det blir lättare för honom, säger Kicki Svensson, Livs kontaktombud i bageriet.
Hon är rejält förbannad och förundrad. Varför tar LO:s styrelse ett beslut som bara gynnar arbetsgivarna? Det fattar hon inte. Handels avtal ger sämre lön, sämre arbetstider och tar ifrån dem den i avtalet reglerade rätten att få jobba med de arbetsuppgifter som de har utbildning för: bageriyrket.
– Om vi tvingas över till Handels finns en stor risk att butiksägaren kan flytta runt oss. Vid behov kommer vi att bli satta att sitta i kassa eller plocka upp varor. Det är helt andra jobb, säger Kicki.
Ann Andersson håller med. Hon är också utbildad bagare, började när hon var 20 år och har nu jobbat i 19 år. Hon har erfarenhet av att bli omplacerad. När hon kom tillbaka från mammaledigheten fick hon inte tillbaka jobbet i bageriet.

Fick hjälp av Livs
– Då tog jag kontakt med Livs, som kom hit och förhandlade för mig. Livs gjorde det jättebra. De sa att jag hade rätt till mitt bagerijobb och att de skulle dra tvisten till Arbetsdomstolen om inte ägaren backade. Jag fick tillbaka jobbet.
Emelie Heldring som jobbat i fem år som bagare undrar vad följden blir av LO:s beslut.
– Jag har sökt och fått jobb i bageriet. Det känns som om ägaren plötsligt får mer makt. Är man obekväm kan de flytta på en.
Det säger alla att det känns som om de har mer rättigheter som medlemmar i Livs.
– Det är ett starkare förbund. Det känns som om Livs inte går med på lika mycket. Handels avtal känns väldigt luddigt i kanten och anpassat efter butiksägarnas behov, säger Kicki.
Arbetstiderna är ett exempel. Arbetsgivaren har möjlighet att lägga ett schema med flexibel arbetstid som sträcker sig över 26 veckor. Arbetspassen kan variera mellan 7 till 11 timmar per dag med 1,5 timmes obetald rast. Allt för att svara mot ägarens behov. Det ska vara så mycket personal som möjligt när det är många kunder i butiken. Sommaren är högsäsong.
Carina Westin har utbildat sig till konditor efter att tidigare ha jobbat i butiken. Hon vill ha Livs avtal.
– På bageriet jobbar vi 9 timmar varje dag, med en timmes rast.

Möjlighet att välja
De tycker alla att Livs arbetstidsförkortning är mycket bättre än Handels. Livs ger dem möjlighet att välja mellan att ta ut en extra ledig vecka, pengar eller tidigare pension. Handels har en förkortning av veckoarbetstiden till 38,5 timmar.
– Jag är utbildad bagare. Jag har gått livsmedelslinjen på gymnasiet, läst ett extra år och fått gesällbrevet. Jag har jobbat som bagare i 18 år. Jag började på Ica Flygfyren 2001. Innan dessa hade jag andra bagerijobb. Varför ska inte vi ha samma rättigheter som andra bagare? undrar Kicki.
Och Emilie fyller i:
– Vi är helt vanliga bagare. Den enda skillnaden är att det bageri som vi jobbar på ligger inne i en Icabutik.

Industriförbundsprincipen
Men det är just detta som är LO-styrelsens motivering. Facket blir starkare om alla fackliga medlemmar på en och samma arbetsplats med samma arbetsgivare tillhör samma fackförening och jobbar under samma avtal, det kallas industriförbundsprincipen.
Ingen av tjejerna tror att den principen i det här fallet varit den verkliga motiveringen. De har helt enkelt svårt att se hur LO-beslutet skulle kunna stärka de Handelsanställda i butikerna.
– Vad spelar det för roll för Handelsklubben om vi är med? Det här är en stor butik. Vi är fem bagare av omkring 200 butiks?anställda. Det är löjligt.
Däremot är det lätt att se att arbetsgivarna tjänar på LO-beslutet.
– Det verkliga skälet kan man bara spekulera om, säger Kicki.
Både hon och Emelie säger att de överväger att gå ur facket om det blir så att de tvingas över till Svensk Handels avtal.