[Ur nummer: 09/2009] Kvarnen i Lilla Harrie körde igång att mala 1509, kanske ännu tidigare. Därmed är den en av landets absolut äldsta företag. Det mesta talar för att den kommer att hålla sig kvar på samma plats länge än.
Stilla flyter Kävlingeån förbi Lilla Harrie i hjärtat av Skåne. Trakten verkar synnerligen fredlig. Men ett av de blodigaste krigen i Sveriges historia, slaget vid Lund 1676, utspelade sig här intill. Skåne var danskt på den tiden och det var ständigt krig mellan Sverige och Danmark.

Kung Karl XI lär sin armé plundra Helsingborg varefter den tog sig till Lilla Harrie. Där slog kungen och armén läger. Den 4 december 1676 tog sig svenskarna över den frusna Kävlingeån och överraskade danske kungen Christian V och hans armé. Fler än 9000 soldater dog i det blodiga slaget. Kvarnen stod pall. En brand 1980 slog hårdare, då brann de sista träbyggnaderna ner.

Staten tog över en stor del av kvarnarna i Sverige på 1500- och 1600-talen. Kvarnarna var ett bra sätt att få in medel för att bekosta kungarnas eviga krigande.
På den tiden maldes bara rågmjöl. Mjölet var betydligt grövre jämfört med dagens. Långt senare, på 1800-talet, började adeln använda vetemjöl i söndagsbrödet. Andelen vete ökade.
Men nu går det åt andra hållet eftersom hälsobröd ökar. Stora kvarnar har köpt upp små och lagt ner dessa. Utvecklingen har gått från flera hundra kvarnar till dagens 13.

Fyra generationer Olsson har ägt kvarnen i Lilla Harrie. Den förste var Måns Olsson som blev arrendator efter att ha börjat som lärling. Sonen Edvin Olsson tog över 1926. Både han och hans son Helge Olsson moderniserade kvarnen rejält. Vattenhjulet byttes ut mot vattenturbin. Maskiner importerades från Schweiz. Silor av betong byggdes.
Lilla Harrie samarbetar nära med odlarna i trakten. Mellan 150 och 200 odlare är kontrakterade av kvarnen. De levererar en fjärdedel av säden.
Pågens köpte Lilla Harrie av Helges son Mats Olsson år 1984. Pågengruppens två kvarnar – i Lilla Harrie och Göteborg – maler två tredjedelar av mjölet i landet. Nordmills är den största konkurrenten.

Pågengruppens stora bageri finns i Lockarp utanför Malmö. Dit gå det mesta av mjölet från Lilla Harrie.
Efter fyra generationer Olsson blev Magnus Wall vd 2008. Inget talar för att kvarnen kommer att flytta, säger han. Åtminstone inte under de närmaste 50 åren. Men han vågar inte utlova att den är kvar om 500 år.