Rättvisefond för arbetarna på Nestlés kaffefabrik i Indonesien bildad på IUL-kongressen

En rättvisefond på 640 000 kro­nor har skapats till stöd för de 53 Nestléarbetarna som spar­kades på ett godtyckligt och hämndlystet sätt efter att ha be­gärt förhandlingar om arbets­villkoren vid Nestlés kaffefabrik i Panjang i Indonesien.
– Med hjälp av detta finansiella stöd från IUL-anslutna fackförbund över hela världen kan de 53 arbetarna och deras familjer hålla ut minst ett halvår framåt, sa Ron Oswald, IUL:s generalsekreterare på IUL:s 26:e kongress.
Pengarna samlades in under några få timmar på kongressen som hölls 15–18 maj i Genève. Livs var det förbund som tog initiativet att skänka 10 000 schweizerfranc (cirka 80 000) kronor till rättvisefonden. Därefter kom i snabb takt bidrag från andra förbund och i ett fall också från en enskild fackklubb vid en Nestléfabrik i Storbritannien.
En brasiliansk fackförening som organiserar Nestlés fabriker tog ett beslut om att utlysa en timmes strejk i protest mot hur deras arbetsgivare behandlar de 53 indonesiska arbetarna.

Hotade och kränkta
Det budskap som IUL-förbunden vill skicka till Nestlés företagsledning med huvudkontor i Schweiz är att varje anställd oavsett var man arbetar känner sig hotad och kränkt av företagets agerande.
Därför heter också kampanjen We are the 53! (Vi är de 53!) som drog igång på kongressen.
Att upprätta en öronmärkt rättvisefond är ett nytt steg i den globala kampen för erkännande av fackliga rättigheter inom Nestlé som är världens största livsmedelsföretag.
– Vi kommer inte att ge oss. Vi kommer att fortsätta denna kamp ända tills Nestlés ledning inser att de måste göra det enda rätta, nämligen säga att det var fel att avskeda de 53. Det är omöjligt för Nestlé att förklara hur deras påstådda engagemang för mänskliga rättigheter går ihop med hur de behandlat de fackliga medlemmarna på sin egen Nescaféfabrik i Panjang, sa Ron Oswald.

Begär förhandlingar
Vid en presskonferens som hölls efter kongressen framkom mer detaljer om vad som hänt vid den indonesiska fabriken. Det IUL-anslutna livsmedelsarbetarfacket SBNIP hade begärt förhandlingar med fabriksledningen i Panjang om arbetsvillkoren. När företaget vägrade gick fackföreningen ut i strejk som varade i tre veckor.
Den 5 oktober undertecknades en överenskommelse om att arbetet skulle återupptas. Samma dag började det första skiftet att arbeta. När arbetarna på det andra skiftet skulle gå till jobbet blev inte de som var fackligt organiserade insläppta. Samma sak hände under tredje skiftet den 6 oktober. Helt godtyckligt avskedades 53 fackliga medlemmar. Det här hände efter att strejken var över.

Olika förklaringar
– Nestlé har haft olika förklaringar till sitt agerande beroende på vem som frågar, men företaget vill inte tala om vad som verkligen har hänt i Panjang.
De 53 arbetarna vid fabriken har straffats därför att de använt sig av sina mänskliga och fackliga rättigheter i ett land där de lokala fabriksbossarna inte är vana vid att någon vågar utmana deras absoluta makt, sa Ron Oswald.