När Leksandsbröd stängde sin fabrik i Stora Skedvi stod 31 bagare utan jobb. Nu är det full fart i fabriken igen och tolv bagare har anställts av de nya ägarna Skedvi Bröd.

Det var våren 2013 som ägaren Leksandsbröd beslöt sig för att flytta tillverkningen av Vika Bröd från Stora Skedvi till Leksand, efter flera svåra ekonomiska år. Att fortsätta handgrädda brödet i vedeldad ugn blev för kostsamt och alla bagare i Stora Skedvi varslades.
– Det kom som en smäll. Det var ingen som visste att de funderade på att lägga ner här och för min del tyckte jag att jag hade ett tryggt jobb. Samtidigt har jag varit med förut när det har gått dåligt, men den gången vände det igen, säger Inge Johansson som har arbetat i brödfabriken sedan 1978.

När produktionen i Stora Skedvi lades ner revs också de gamla ugnarna ut. Det såg dystert ut för framtiden, men Malin Floridan och Anders Åkerberg som drev Prioleva Visthusboden i lokalerna intill såg en möjlighet att återuppliva det omtyckta knäcke-brödet.
– Det handlade initialt om att vi behövde ha något mer som lockade besökare till Visthusboden, men väldigt snart övergick det till att bli en fråga om att rädda hantverket och jobben, säger Malin Floridan.

De startade en så kallad crowdfunding, gräsrotsinsamling, för att samla in pengar till två nya ugnar. 733 knäckebrödsälskare från hela landet bidrog med 600 000 kronor. Resten av finansieringen löstes med hjälp av några välvilliga byggföretag och en nyemission där man sålde 30 procent av bolaget till externa ägare.
Fyra av de gamla bagarna anställdes och de fick också gå in som delägare i bolaget och dela på 7,5 procent. Bland dem Inge Johansson.
– Jag hade sökt lite andra jobb, bland annat på Pyramidbageriet uppe i Dala-Järna. Jag tänkte att jag skulle veckopendla. Men som tur var hann det inte bli något med det innan Malin och Anders ringde, säger han.
Nu tycker han att det känns bra att vara tillbaka.
– Det är ju det här jag kan och det känns kul att ge igen lite, när de trodde på mig och tog in mig som delägare. Men det viktigaste av allt är att ha ett jobb.

Malin Floridan och Anders Åkerberg beskriver de fyra bagare som anställdes först som nyckelpersoner i företaget.
– De är duktiga på att jobba, har flera kompetensområden och en bra inställning. Inge Johansson var till exempel bagerichef tidigare och är van att hålla koll på saker och ting. Ett annat exempel är Joel Lindblad som är vår mekaniker och fixar alla maskiner, säger Anders Åkerberg.
Joel Lindblad håller precis på att gå igenom kavlingsmaskinen, med en skruvmejsel i handen när Mål & Medel hälsar på.
– Blir det något fel är det mig de frågar efter. Jag gör det som behövs, men jag bakar bröd också, säger han.
Precis som Inge Johansson gick han hemma och var arbetslös under tiden som bageriet hade stängt.
– Att gå hemma är ganska skönt på sitt sätt, det finns ju saker att pyssla med hemma på gården också. Men det blir kännbart med pengarna efter ett tag och nu är det skönt att vara tillbaka, säger Joel Lindblad.

Efter hand kunde fler bagare anställas och nu arbetar tolv bagare i bageriet, samtliga arbetade tidigare för Vika Bröd. Några av de tidigare bagarna är fortfarande arbetslösa, ett par har gått i pension och några har hittat nya jobb.
Det första året visade Skedvi Bröds bokslut ett litet plus, trots tunga investeringar. Produktionen ligger på 80 ton bröd om året, ungefär en tredjedel av vad som producerades tidigare.
– Vi har ingen anledning att bli jättestora. För att få en hållbar affärsmodell har vi höjt priserna och om någon kommenterar det förklarar vi att det kostar mer att ha en bagare vid ugnen, än att baka maskinellt. För oss är det viktigt att bevara det hantverksmässiga, säger Malin Floridan.

I och med att produktionen har slimmats har också arbetssättet ändrats och tvåskift har bytts mot ett skift, med arbetstider 06.30 till 18 på vardagar. Ugnarna behöver en dags eldning innan de får jämn värme och därför ägnas måndagarna åt paketering.
Tidigare var arbetet uppdelat på olika stationer, där några stod i packen, andra på vedgården och andra vid ugnarna, men nu får alla göra lite av allt. Två personer från bageriet står också i Visthusboden vissa tider.
– Att ha varierade uppgifter är också ett sätt att behålla personalen, det är roligare att få växla mellan olika stationer än att göra samma sak varje dag, menar Malin Floridan.

En utmaning för framtiden blir att rekrytera nya bagare. Att lära sig grädda tar ungefär fyra veckor, men det tar flera år att bli duktig.
– Som med allt annat krävs det tid. Vi behöver få in lite yngre personer och bygga underifrån, de flesta av oss som är här nu har passerat 50, säger Inge Johansson.
Samma tankegångar har Malin Floridan och Anders Åkerberg.
– Svårigheten är att hitta rätt person, som kan tänka sig att bli kvar hos oss. Vår erfarenhet från tidigare företag är att unga personer gärna byter jobb efter ett par år och då måste vi börja om med någon ny. Vi behöver någon som verkligen vill satsa på oss, säger Malin Floridan.
Karin Janson