– Ta chansen och nominera till Livs kulturpris, uppmanar Lena Persson, ny förbundsombudsman på Livs och kulturansvarig.

Det är medlemmar och arbetsplatsklubbar som kan nominera pristagare och det är medlemmar eller organisationer som kan nomineras om de uppfyller kriterierna, se faktaruta. Det här vill Lena Persson passa på att puffa lite extra för:
– Det är första gången vi går ut och uppmanar på detta vis. Förr har vi från förbundskontorets sida letat runt efter möjliga pristagare. Nu vill vi att medlemmarna ska komma med tankar och idéer om vem som kan vara lämplig för det här priset.

Senast den 11 mars ska en skriftlig motivering, max en A4, vara inlämnad. Priset delas sedan ut på förbundsmötet den 11 maj.
– Priset instiftades 1993 och delades ut första gången 1996, därefter har det delats ut rätt så sporadiskt. Senaste gången det delades ut var förra våren då den antirasistiska stiftelsen Expo belönades med 30 000 kronor för sitt arbete, berättar hon och tillägger:
– Prisbeloppet är inte fastställt. Det avgörs från gång till gång av förbundsstyrelsen som också utser pristagarna.

Lena Persson som började som förbundsombudsman vid årsskiftet, kommer från Region Öst där hon jobbat som lokalombudsman i flera år. Innan det jobbade hon på Domstein i Kungshamn (heter numera Marenor) där hon också var klubbordförande.
Hon tycker mycket om att läsa och hade långtgående planer på att starta ett arbetsplatsbibliotek.
– Men vi kom tyvärr aldrig till skott, det blev mest att vi pratade om det.
En av de saker som hon nu tänker ta tag i är att försöka ta ett samlat grepp om arbetsplatsbiblioteken och alla de som är intresserade av böcker och kultur. Hon är nämligen igång med planeringen av ”Boken på arbetsplatsen” som hålls den 10-12 oktober på Runö.
– Min förhoppning är att kunna göra en riktad inbjudan till alla som kan vara intresserade av att delta

Kulturfrågorna är inget som hon själv valt att få ha hand om, de har tilldelats henne. Men det har hon inget emot. Hon konstaterar att hon är en novis på området och att det ska bli spännande att lära sig mer.
– Jag tror att jag har en hel del att bidra med i och med att jag ser saker med nya ögon.
Hon har goda förutsättningar. Hon tycker som sagt var mycket om att läsa, älskar att skriva även om det just nu handlar mest om protokoll, ser mycket film, lyssnar på musik och ser fram emot att ta del av Stockholms kulturutbud som hon tidigare inte haft närhet till.
Det är inte så att hon bara kommer att ansvara för förbundets kulturverksamhet. Nej, Lena Persson har även ansvar för arbetsmiljöfrågor, ungdomsfrågor samt konservbranschen.