Arbetsmiljöverket har förelagt Arla Foods att undersöka de belastningsergonomiska arbetsförhållandena vid kyllagret på mejeriet i Kallhäll. Föreläggandet är förenat med vite på 100 000 kronor.
Huvudskyddsombudet begärde i oktober 2016 att Arbetsmiljöverket skulle meddela ett föreläggande eller förbud för att få en ergonomisk riskbedömning gjord, och av extern sakkunnig resurs.
Arbetsmiljöverket genomförde då en inspektion. Då framkom att den senaste riskbedömningen genomfördes år 2014. Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete ska detta göras minst en gång per år eller när verksamheten förändras.
Vid tidpunkten för inspektionen hade Arla Foods beslutat om en förändring vid kyllagret och att en ergonomisk riskbedömning skulle göras.
Arbetsmiljöverket konstaterade att Arla saknar egen kompetens. Företagshälsovård eller motsvarande hjälp utifrån behöver anlitas.
Arla Foods förklarar i ett yttrande att man ”ämnar genomföra en ny ergonomisk riskbedömning av en extern part där skyddsorganisationen och Livs kommer få medverka vid framtagande av kravspecifikationen samt själva riskbedömningen”.