Under den senaste tiden har en rad svenska aktörer valt att bojkotta varumärken som Marabou, O’boy och Philadelphia. Bakgrunden är att ägaren, livsmedelsjätten Mondelez, nyligen svartlistats av ukrainska myndigheter för att företaget har fortsatt sin verksamhet i Ryssland.

Bland annat har SJ, SAS, Försvarsmakten och vissa matbutiker slutat köpa in produkter från Mondelez. Nyligen meddelande även Liseberg att man pausar inköpen från företaget.

Drabbar livsmedelsarbetarna mest

Nu uttalar sig Livs om den växande bojkotten av Mondelez produkter. Förbundet är kritiskt till uppmaningar att bojkotta svenskproducerade Marabou-produkter. Livs menar att det drabbar livsmedelsarbetarna mer än det drabbar ägarna.

– Livs är emot en bojkott av Marabou-produkter eftersom våra medlemmar är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt. Att bojkotta Marabou-produkter för att straffa Mondelez innebär att jobben för livsmedelsarbetarna i Sverige hotas, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett uttalande.

Stöder sanktioner mot Ryssland

Livs framhåller att man fördömer kriget mot Ukraina och att man stöder de internationella sanktionerna mot Ryssland.

– Det vilar ett stort ansvar på Mondelez globalt. Företaget måste tänka om, säger Eva Guovelin.

Mondelez i Sverige pekar i ett pressmeddelande på att Marabou är att svenskt varumärke med produktion lokalt i Sverige och att man inte säljer några produkter i Norden som är tillverkade i Ryssland. Mondelez Sverige exporterar heller inga produkter till Ryssland.

Samtidigt skriver företaget att de inser att frågan är ”emotionellt laddad” och att man respekterar omgivningens åsikter fullt ut.