Semester i fyra veckor eller semester i en vecka, beroende på när du började din anställning. Kanske ingen semester alls om du är timanställd och istället får semesterersättning utbetald på lönen.

Förknippas ordet sommar med högsäsong? Är det så tillkommer nog också känslan av stress. Att behöva lära upp nyanställda när hälften av den ordinarie personalen är borta och du själv kommer behöva jobba snabbare för att tempot inte ska sänkas. Stressen kan också ligga i en bristande planering över den kommande ledigheten. Att för många ordinarie kommer vara borta samtidigt.

Svårt att fylla kollegans skor

Har du precis påbörjat din anställning? Du är den personen som ska ersätta någon som arbetat flera år. Du känner dig säkert också stressad. För du förstår att du inte kommer kunna fylla den lediga kollegans skor, hur mycket du än försöker. Du ser säkert stressen hos dina kollegor som vill lära dig saker ordentligt, men inte hinner med. Du kanske upplever en känsla av att vara otillräcklig.

Det är inte schysst mot våra nya kollegor att inte ge dem tiden som behövs för att lära sig nya moment. Det behövs för att man ska kunna känna sig viktig, behövd och välkomnad.

Matilda Antonsson

Varför tillåter vi inte oss själva och varandra att jobba i ett hållbart tempo när våra förutsättningar förändrats? Det är omöjligt att ha samma produktion när vi inte har samma kompetens på våra linjer. Det är inte schysst mot våra nya kollegor att inte ge dem tiden som behövs för att lära sig nya moment. Det behövs för att man ska kunna känna sig viktig, behövd och välkomnad.

Sluta göda stressen

Jag vet av egen erfarenhet att det ibland blir så av bara farten, att man skyndar på. Så vi får hjälpas åt. Vi måste sluta göda stressen. Fler backar pepparbiff. Fler backar salsiccia. För de uppmaningarna haglar över oss ändå.

”Ni måste bli klara på dagskiftet” ”Maskinproblemet på linje X gör att kvällsskiftet behöver köra den linjen istället” ”Varför står ni stilla?” ”Prognosen har höjts, vi måste producera mer av den här produkten”.

Responsen vi har per automatik är ofta något i stil med; ”Okej, vi kanske kan höja hastigheten lite till”. Men det ska inte behövas. För när vi jobbar på det här sättet är vi så slut vid semestern att hela första veckan handlar om återhämtning. För att sedan orka vara ledig och hitta på roliga mysiga saker med de vi tycker om.

Så ta hand om varandra och höj inte tempot i sommar. För vi ska inte behöva ha semester för att orka ha semester.

Matilda Antonsson

är operatör och vice klubbordförande på Hilton Foods, samt regionalt förtroendevald i region mitt.

Bok jag läser: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.

Nyligen sett: The Goldfinch.