För tre månader sedan började jag ett nytt jobb. Jag trivs verkligen, både med kollegorna och skifttiderna. Men igår fick jag veta att jag är gravid (vecka 8) och nu känner jag mig stressad. När jag ska berätta för chefen? Om jag berättar nu kanske jag inte får vara kvar, eller hur funkar det?


SVAR: Svensk lag ger den arbetstagare som är gravid eller föräldraledig ett särskilt skydd, till exempel kan en anställning inte avslutas på grund av graviditet. Det finns inga regler om när en arbetstagare måste berätta för sin arbetsgivare att hon är gravid. Om du inte berättar om graviditeten, och arbetsgivaren alltså inte känner till den, skyddas du inte av de lagregler som ger dig som gravid skydd.

Om du däremot arbetar hos en arbetsgivare som inte är bunden av Livsmedelsavtalet kan du ha vad som kallas för provanställning. Den kan enligt svensk lag avbrytas utan att något skäl lämnas. Eftersom något skäl för avslutandet av provanställningen inte måste ges kan det i så fall bli svårt för dig som arbetstagare att bevisa att graviditeten är skälet.