Mondelez, koncernen som äger Marabou, stöder Rysslands angrepp på Ukraina. Med sina fabriker och försäljning i Ryssland, bidrar de till landets krig mot landet. Samtidigt har Mondelez stark koppling till Sverige via Marabou. När vi köper deras varor och andra av koncernens produkter stödjer vi indirekt Rysslands krig. Detta är ett problem vi inte kan ignorera.

”Mondelez riskerar svenska jobb”

Denna situation måste ändras. När jag läser Livs pressmeddelande om bojkotten mot Marabous produkter blir jag förvånad. De är oroliga över svenska jobb, men de är arga på konsumenterna. Konsumenterna vill både köpa Marabou-produkter och se ett slut på kriget i Ukraina. Livs borde istället rikta sin ilska mot Mondelez. Genom att hålla kvar sin verksamhet i Ryssland är det de som riskerar svenska jobb.

För att lösa detta behöver Livs använda sitt sunda förnuft och stödja kampen för att Mondelez lämnar Ryssland. Jag uppmanar alla att sluta köpa Marabou-produkter och andra produkter som tillhör koncernen tills dess att Mondelez har lämnat Ryssland.

Replik: ”Bojkott straffar livsmedelsarbetarna”

Livs fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina och stöttar fullt ut de internationella sanktionerna mot Ryssland. Vi har varit och är tydliga med att Mondelez måste tänka om och lämna Ryssland. Frågan har lyfts i bolagsstyrelsen och vid andra möten med företagets representanter.

Det vi är emot är en bojkott eftersom det i sin förlängning straffar livsmedelsarbetarna som är helt oskyldiga till de beslut företaget tar. Mondelez finns inte på vare sig EUs eller Sveriges sanktionslista. 

Eva Guovelin
Förbundsordförande för Livs