Under 2022 sjönk andelen anställda som är med i facket till 59 procent i arbetaryrken, vilket är en rekordlåg nivå.

Det visar en rapport från Arena Idé som Mål och Medel tidigare berättat om.

Anders Kjellberg, professor i sociologi och den som skrivit rapporten, menar att en av förklaringarna är att andelen utrikes födda arbetare har ökat i Sverige och att den gruppen har en lägre benägenhet att organisera sig fackligt.

Han menar att fackförbunden behöver fortsätta att informera, gärna på olika språk, och uppmuntra utrikes födda att engagera sig fackligt.

Sprider information

För fackklubben på Dafgårds, som är Sveriges största Livsklubb, har just dessa saker bidragit till att klubben lyckats med att fortsätta växa.

– Vi har lagt lite fokus på att ha foldrar med information om facket översatta på olika språk, exempelvis thailändska och arabiska, som vi kan dela ut. Sedan har vi en kille i styrelsen, Moez Hassen, som pratar arabiska. Det tror jag har betytt jättemycket, säger Ulrika Karlsson, ordförande för Livsklubben på Dafgårds.

Siktar på 800 medlemmar

Att ha förtroendevalda som behärskar både arabiska och engelska gör att klubben på ett bättre sätt kan förklara fördelarna med facket och på så vis även värva fler medlemmar, menar Ulrika Karlsson.

– Men det är inte bara det att någon ska bli medlem. Det handlar också om att man ser att det finns ett värde i att vara med och att man får hjälp av oss. Skulle det dyka upp något problem för en medlem som pratar arabiska så är det stor trygghet att vi har en person i klubben som kan det språket.

Ulrika Karlsson fortsätter:

– Vi hjälper också till med lite andra enklare grejer, som att läsa en lönespecifikation eller göra en anmälan till Försäkringskassan om det är någon som inte riktigt är inne i systemet och kanske inte har bank-id.

Förra året firade Livsklubben på Dafgårds att man nått 750 medlemmar. Nu är siktet inställt på nästa milstolpe – 800 medlemmar.

– Vi har ganska bra omsättning på folk, men nu ligger vi på omkring 770 medlemmar, säger Ulrika Karlsson.